kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A Könyv Éjszakája: három művet mutattak be

konyvej1718A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ is csatlakozott a könyv hete keretében szervezett országos programhoz, amelyet 2011 óta április 23-án a Könyv Éjszakája jeligével szerveznek meg.

Az idei rendezvény kapcsán hétfőn este a könyvtárban három szerző műveit mutatták be. Elsőként Cár Józseftől a KKK és az MMÖNK januári drámapályázatának díjazott művét, A miniszter asszonyra várva című kéziratot mutatta be Časar Sebastijan és Bence Lajos. A komikus jelenetekkel bőségesen megtűzdelt színjáték az idős korral együtt járó groteszk elszólásokra, a gyermek- és ifjúkorhoz kapcsolódó sztereotípiákra épül. Az idősek otthonában játszódó történetben a lakók a miniszter asszony fogadására készülnek egy kedveskedő műsorral.

Másodikként Pšajd Jelka mutatta be a halálhoz való egykori és mai viszonyunk alakulását tárgyaló, „Čez ta prag me bodo nesli” („Ezen a küszöbön visznek át”) címmel. Az etnológus szakember a halálhoz való viszonyunk drasztikus átalakulását „a halál régen az élet része volt, ma pedig tabunak számít” gondolatban foglalta össze, pedig a halál- és a temetőkultusz rengeteg kulturális értéket jelent ma is…   

Harmadikként Pojbič Bernadette, a Franciaországban nevelkedett szerző Arabska pomlad (Arab kikelet) című, magánkiadásban megjelent első könyvét mutatták be Bence Utroša Gabriella moderálásával. A férfi és női pólusra építő mű rengeteg életrajzi vonatkozással a szociális és társadalmi gondokat, a gondtalan gyermekkorral és a serdülőkorral, a diákévekkel együtt járó identitáskeresési problémákat is felvállalja.

A tartalmas est az Aeternum férfikvintett fellépésével zárul.

MCSi Design