kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Ügyviteli ellenőrzés még az új igazgató kinevezése előtt 

galeria1718A Lendvai Galéria-Múzeum Tanácsa múlt heti rendkívüli ülésén döntést hozott az intézet teljes ügyvitelének belső ellenőrzéséről és átvilágította a megvalósított, illetve elmaradt programokat. A tartalmi program szinte teljes egészében megvalósult, míg az épület karbantartásánál rosszabb a mérleg. A látogatottság viszont 2017-ben a több mint 27 ezer látogatóval rekordot döntött. 

A már majdnem elhalasztott, aztán több mint félórás várakozás után mégis határozatképessé vált ülésen elsőként a tanács legitimitását szögezték le. A községi tanács a legutóbbi ülésén nem mentette fel a tagokat (az ülésen ugyanis ezt kezdeményezték, mivel néhány tag nem végezte el az előírt képzést), így mandátumuk és határozataik érvényesek. Majd az intézeti tanács átnézte a megalakulásától (2015 április) eddig elfogadott határozatait. Mivel több határozat nem valósult meg, olyan egyhangú döntést hoztak, hogy a megvalósítást el kell kezdeni, a következő ülésen pedig, melyet májusban terveznek, az igazgatótól indoklást kérnek, mit és miért nem sikerült megvalósítani. A mostani megbízott igazgató nem volt jelen az ülésen és nem volt a meghívottak között sem.

Ami a tavalyi és az idei galériai és múzeumi programokat illeti, Baumgartner Dubravko és Lendvai Kepe Zoltán kusztoszok beszámolója szerint szinte teljes egészében megvalósultak. A Lendva történetét bemutató állandó kiállítás (Lendva évszázadai címmel) idén januárra tervezet megnyitóját a Herendi-kiállításhoz felhasznált vitrinek miatt májusban tervezik. Lendvai Kepe Zoltán a programok megvalósítása kapcsán kiemelte a szakkáder (kusztosz, restaurátor, múzeumpedagógus), illetve a raktárhelyiségek (197 négyzetméter a törvényben előírt 600 négyzetméter helyett) hiányát is, valamint a vasárnapi és ünnepnapi munkabér elmaradt kifizetésének problémáját.

Idegenforgalmi szempontból a Galéria-Múzeum tavaly a 24 ezer eladott belépővel és a rendezvények több mint háromezer egyéb látogatójával rekordot döntött. Ehhez hozzájárult a jó együttműködés a turistaszövetséggel és az élénkebb marketing a horvát piacon is – emelte ki Baumgartner Dubravko. A nagy látogatottság viszont rávilágított az infrastruktúra hiányosságaira is. A turisták részére megfelelő mosdókra, nagyobb recepcióra, ruhatárra lenne szükség. Emellett már hosszabb ideje vár felújításra az elektromos hálózat, a galéria helyiségeiben új parketta lenne szükséges. Az alkalmazottak bíznak abban, hogy a Chagall-kiállítás megnyitóján (május 18.) új padlózat várja már a látogatókat.  

A tanácstagok szerint a felújítási munkálatok, illetve a beruházások esetében minél előbb az alapítóhoz, Lendva Községhez kell fordulni. Kozak Aleksandra, a község képviselője szerint a kulturális infrastruktúra területén is alkalmazni lehetne az oktatásban bevált beruházási, illetve felújítási gyakorlatot. Torhač Jenő tanácstag pedig hangsúlyozta, hogy az intézet tanácsa sosem akadályozott meg egy dolgot sem, de konkrét javaslatokat vár.

A község képviselőjének javaslatára a továbbiakban határozatot fogadtak el az intézet teljes ügyvitelének belső ellenőrzéséről azzal, hogy megvizsgálják az esetleges érdekkonfliktust az intézet tanácstagjainak magánérdekei és az intézet tanácsának érdekei között is. Az ellenőrzést még az új igazgató kinevezése előtt 

 

Három jelentkező az igazgatói pályázatra

A Galéria-Múzeum megismételt igazgatói pályázatára nem hivatalos adatok szerint hárman jelentkeztek. A kinevezési folyamat tart. Lázár Beáta megbízott igazgatónak május 13-án jár le a megbízatása, ő a pályázatra nem jelentkezett.

MCSi Design