kele
perec1
garas1
63. évfolyam
3. szám
Lendva 
2019. 01. 17.
kiscim0319
 

Cseresznyevirágzás-ünnep japán jellegzetességekkel

japan1718Az 1. Számú Lendvai KÁI-ban a múlt héten japán napot szerveztek, melyen kultúrprogrammal és műhelymunkákkal kívántak betekintést nyújtani – az arrafelé az egyik legnagyobb eseménynek számító cseresznyevirágzás-ünnep időszakában – a felkelő nap országának is nevezett Japán kultúrájába.

A rendezvény a Gazdagítsuk az iskolát! című projekt keretében működő Konnichiwa (Jó napot) japán szakkör kezdeményezésére jött létre. Lovrin Metka, a projekt munkatársa és szakkörvezető – hagyományos japán viseletbe, kimonóba öltözve – a több mint harminc szakkörlátogató tanuló segítségével vetítés és színes élő műsor révén Japán történetével, dalaival, táncaival és játékaival, illetve sport-különlegességeivel ismertette meg a résztvevőket.

Sabo Tatjana iskolaigazgató köszöntőjében Szlovénia tokiói nagykövetének, Simona Leskovarnak az üdvözletét olvasta fel, aki a távol-keleti országra vonatkozó tények alapján megállapította, hogy gyorsvonataikkal és technikai megoldásaikkal ők már ténylegesen is a 21. századot építik. A hagyománytiszteletéről ismert nép egyben a kedvességéről is ismert, ezért a nagykövet a leendő világutazóknak egy japán utat is melegen ajánlott.   

A japán napot megtisztelték jelenlétükkel a ljubljanai japán nagykövetség munkatársai is. Az érdeklődők az interaktív standokon speciálisan japán dolgokkal és öltözékekkel, az origamival, a kimonóval, a cselgáncs kellékeivel és az evőpálcikás táplálkozással ismerkedhettek meg. 

MCSi Design