kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Versfüzér kiálló varratokkal

sivje19181A lendvai könyvtárban csütörtökön mutatták be Kristina Kočan maribori költőnő harmadik, Šivje (Fűzések) című kötetét. A Litera egyetemista kiadó által megjelentetett könyvről az alkotó elmondta: a versek írása közben és később sem törekedett semmiféle koncepcióra, s innen a kötet címe is, mely a versek egymásutánját, füzérét jelenti.

A nyári, jeruzalemi fordítói stúdió és a ptuji költőfesztivál jóvoltából a magyar–szlovén irodalmi fordításokra is nagyobb hangsúly került, a magyar nyelvvel is sikerült közelebbről megismerkednie. Egyszerűen lenyűgözte a nyelv melódiája, így saját verseinek fordításait is nagy szeretettel forgatja.

Kristina Kočant a maribori, urbánus témák mellett – melyeket mindig egzisztenciális tartalommal ruház fel – a szerelmi téma és a természetközelség izgatja. A kötet, melyet a kritika is kedvezően fogadott, a posztmodern „prózaverstől” és a neoimpresszionizmustól az én, illetve a nem-én irányába való elkanyarodást is jelenti: a jelen-létből a nemlétbe, a szubjektumból a nem-szubjektívbe.

sivje19182Az idő múlása és a történésfolyam a kötet utolsó, „a tél végét” megjövendölő versében is megjelenik, és a föntieket igazolja. A nagyvárosi szigetlétről szól, ahova csak a madarak és a fák, a lombok susogása, valamint a virágzó bokrok tudata hoz némi „életet”. Az eredetileg a Magnolija moment munkacímet viselő kötet ezen versében a rövid ideig tartó virágzat súgja a költőnek: „hogy tavasz van / hogy nyár lesz / hogy jön minden…”

MCSi Design