kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Új lehetőségek felé új utakon

zcsj20182A csodafiúszarvas nyomában címmel megjelent Zágorec–Csuka Judit első hangoskönyve, melyen válogatott verseit adják elő muravidéki szavalók. A CD ünnepélyes bemutatója május 8-án este volt a Bánffy Központban.   

zcsj20181A hanghordozó kiadója a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, a hangfelvétel a Muravidéki Magyar Rádióban készült, a CD-t a maribori CD Studio készítette. Szekeres Ilona és versmondó-társai, Bači Jasna, Sekereš Anita és Szőke Krisztina, valamint a zenei kíséretet szolgáltató Soldat Damir (gitár) Šantak Boruttal és Kološa Tanjával (ének), akik a bemutatón is szerepeltek, a költészet és a zene egymásra utaltságát domborították ki.

Zágorec-Csuka Judit a verseiben – az első, Viharverten című kötettől A kiűzve az Édenből és a Sivatagi szélben, valamint a legutóbbi Ismeretlen vadászmezőkön kötetig – a szülőföld szeretetét, az ősök emlékét, az eltűnéstől való félelmet és más egzisztenciális problémákat is megszólaltat. Szerelmi és istenes versei mellett ma mintha a reménytelenség és az alkotói válság nyomai mutatkoznának a horizont tetejére érő opusban. Erre utalnak a CD utolsó versei, melyek már címükben – Memento mori, Kétely, Nyomtalanul, Verstelenül, Későre jár – is utalnak erre. Az utolsó vers, a hanghordozó 39. verse pedig mintha a versírás terhe alatt görnyedező szerző apológiája lenne, az apoteózisi hangulat beteljesülésével.   

zcsj20183Zadravec Szekeres Ilona, a hangoskönyv művészeti szerkesztőjének kérdésére, hogy milyen terveket sző a jövőben, Zágorec-Csuka Judit újabb fordítói munkáját (Feri Lainšček regényének magyar nyelvű fordítását), valamint a biblioterápiai módszernek a fejlesztését és továbbadását és az „új lehetőségek és utak” keresését jelölte ki. De az alkotás nehézségeiről is szólt, amelyek könnyekkel is végződhetnek…

MCSi Design