kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Chagall fényében

cim chagall2118A múzeumok világnapján, május 18-án a lendvai Galéria-Múzeunbam megnyílt Marc Chagall, a 20. századi képzőművészet egyik óriásának Teremtés és Biblia című kiállítása. A kiállítást kísérő fényfestés, a vár udvarára és a bástyára vetített Chagall-motívumok által az európai képzőművészet óriásának bibliai motívumai egy valóban színpompás fény-performansszá álltak össze, messziről is ráirányítva a figyelmet az épületben megtekinthető grafikai gyűjtemény által nyújtott igazi Chagall-élményre. Jó, hogy nekünk nem kell ilyenekért máshova menni…

 

 

Marc Chagallal folytatódik a sorozat

 

Május 18-án nyílt meg és október végéig látogatható a lendvai várgalériában Marc Chagall grafikáinak Teremtés és Biblia című tárlata. A kiállítás az európai képzőművészet óriásait bemutató, korábban Vasarelyvel kezdődő, majd Kokoschkával, Rembrandttal, Goyával, Picassóval, Miróval és Dalíval folytatódó, nagy érdeklődéssel övezett sikersorozat újabb állomása.

A kiállítás-megnyitón Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum új igazgatója köszöntötte a vendégeket elődjére, Gerič Ferencre való hivatkozással ünnepnek nevezve a kiállítás létrejöttét. Baumgartner utalt arra a sikerre is, amely a képzőművészet óriásait bemutató kiállítássorozatot övezi immár másfél évtizede.

Balažek Anton polgármester pedig a multikulturális közegben nevelkedett fehéroroszországi Chagall műveinek bemutatását az ugyancsak soknemzetiségű Lendván újabb mérföldkőnek nevezte a galéria életében. Ezt támasztja alá az is, hogy a tavalyi Dalí-kiállítást már több mint 20 ezren nézték meg. A turizmus és a kultúra kéz a kézben halad a községben, ez nagy eredmény – emelte ki a polgármester, s ennek jegyében kívánt az új igazgatónak és munkatársainak sok sikert és sok hasonló kiállítást.

Katarina Mohar művészettörténész rövid értékelésében kifejtette: a Chagall művészetéről alkotott összkép a lendvai kiállításon is látható monotípiák és más grafikákkal, a bibliai motívumokra-élményekre alapozott sorozattal teljesedik ki igazán. A bibliai tájak és az ókori tartalmak mélyen megérintették a zsidó származású képzőművészt. Személyes hangú ikonográfiák ezek, ezért műveit „első kézből”, a képpel szemtől szemben állva értelmezhetjük helyesen – hangzott el. 

A kiállítás megnyitására Lendvára érkező Anton Peršak leköszönő kulturális miniszter ismételten gratulált a „lendvai csoda” kreálóinak az újabb attraktív kiállítás-megnyitó kapcsán. Peršak kiemelte, hogy Chagall, bár korán el kellett hagynia szülőföldjét, Fehéroroszországot, de magával vitte a szláv szellemiséget és temperamentumot mint életszemléletének és identitásának fontos építőkövét.

 

Folynak az előkészületek az EKF pályázatra

 
A kiállítás-megnyitóval párhuzamosan  sajtótájékoztatóra került sor, melyen a Chagall-kiállítással kapcsolatos aktualitások mellett a sajtókonferencia előadói az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Lendva előkészületeiről és az ezzel kapcsolatos újabb fejleményekről is  beszámoltak. – A különböző aktivitások mára folyamattá álltak össze, s jó irányba fejlődnek. Különösen a helyi lakosság és a fiatalok bekapcsolását és itthon tartását tartjuk fontos célkitűzésnek. A legutóbbi közvélemény-kutatásokból kiderül, hogy a helyiek nagy többsége támogatja a kandidálást, 77 százalékban pedig ismerik is a projektet. Pályázatot írtunk ki a diákok számára is, mellyel az alkalmi munkavállalás egész éven át történő finanszírozása válik lehetővé.
A műkedvelő csoportok támogatása mellett 100 ezer eurós keretösszeggel a civilszervezetek és az intézetek is pályázhatnak kulturális tevékenységre. A régi áruház felújításával a könyvtár és a zeneiskola helyiséggondjain is szeretnénk javítani – mondta Balažek Anton polgármester. A kiírásról Šteger Aleš, a kandidálási bizottság programfelelőse számolt be, aki sikeresnek nevezte a 100 ezer eurós nyilvános pályázatot, melyre összesen 40 pályamű érkezett, s amelyek közül 20 volt sikeres. – Olyan tartalmak és kulturális események kaptak támogatást, amelyeket 2018-ban valósítanak meg, de ezek egyben a 2025-ig tartó előkészületi fázisban a kulturális főváros projekt alapjait képezik. A pályázaton kívül a Csáktornyával kötött partneri viszony kialakítását is kiemelném támogató partneri szerepkörben, a projekt így négy ország és a régió, így Muraszombat és néhány jeles személy támogatását is élvezi.   
MCSi Design