kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Mészöly Ágnes író volt a díjkiosztó vendége

petofi22181Május 23-án került sor a Bánffy Központban a Petőfi Sándor Tanulmányi Verseny díjkiosztó rendezvényére, melyen – most már hagyományosan – a versenyzők személyesen is találkozhattak a „versenymű” írójával. Idén Mészöly Ágnes, a Szabadlábon című regény írója volt a vendég.    

petofi22182 laraPisnjak Mária, az Oktatási Intézet magyar nyelvi szaktanácsadója, a verseny szervezője és a rendezvény moderátora örömmel jelentette be: a magyar nyelvi Petőfi Sándor Tanulmányi Verseny az elmúlt évtizedekben felnőtté vált, s a hasonló versenyek bármelyike mellé állítható. Az idén egy aranyelismerést, öt ezüstöt és több bronzot osztottak ki. Az aranyelismerést Horvat Lara (képünkön) végzős gimnazista kapta, ezüstelismerésben Meszelics Júlia, Gjuran Gloria és Szomi Éva gimnazisták, valamint Lebar Lara és Neubauer Karmen végzős általános iskolás tanulók részesültek.  

Az ünnepélyes díjkiosztó után az íróé és a diákoké lett a szó, illetve a toll, hiszen idén a kérdéseket papírra írták fel és Pisnjak Mária tolmácsolta az alkotó felé.

A Szabadlábon című regény egy mozgáskorlátozott, tolókocsis kamasz fiú története. „A regénynek nem volt ihletője, csupán egyes kiadóknak a társadalmi témák – s a fogyatékossággal élők kérdése ilyen – iránti fogékonysága és noszogatása nyomán született” – mondta el Mészöly Ágnes, az írói szakma és az elhivatottság kérdésében pedig nem a „szépre és jóra” nevelést, sokkal inkább a történetek kapcsán „belelátni mások életébe” eszményt tartja a fontosabbnak.

A „Mi az, amit utál az emberekben?” kérdésre azt válaszolta, hogy azt, ha valakik kicsinyesek – egy-egy témában nagyvonalúbbaknak kellene lenniük!

A világ „hajtóereje” témában pedig az empátiát tartja igen fontos erénynek, de hogy halad-e a világ bármerre is és más hasonló kérdések nemigen foglalkoztatják.

Írói módszeréről és az alkotásról elmondta még: sokáig keresi a témát, a gyűjtés gyakran fényképezőgéppel történik, s ha megvan az összes karakter, akkor már kész is a regény.

Mészöly Ágnes családjáról, mindennapjairól és több ezer könyvet számláló könyvtáráról egy rövid bejátszás révén kaphattak képet a fiatalok.
petofi22183
MCSi Design