kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Történelmünk századai

cim evszaz2318Gazdag történelmünk, a lendvai várban található egyre gyarapodó gyűjtemény is évszázados harcainkról, megmaradásért folytatott küzdelmeinkről tanúskodik. A vár helyiségeiben, a Fő utcán és a zsinagógában a kisvárosnak és környékének a tárgyi hagyatékát, vitrinekben őrzött kincseit, reprint kiadványait időről időre új kontextusba állítva bocsátják közszemlére. Legyünk büszkék történelmi múltunk e becses bizonyítékaira, új szerzeményeinkre, melyeknek a „három királyt is vendégül látó” lendvai vár ad otthont ismét megújult állandó tárlatával.

 

 

Bővülő történelmi anyag – újrainterpretálással

 

Lendvai évszázadok címmel nyílt meg június 1-jén a Lendvai Galéria-Múzeumban az az állandó kiállítás, amely Lendva város gazdag történetének, illetve annak ikonikus jelképévé lett építményének, a várkastélynak és a régiónak a történetébe enged betekintést.

Baumgartner Dubravko intézményigazgató köszöntőjében kifejtette, a kiállítás sajátos rálátást nyújt a városra, a helységre és a régióra olyan anyagból válogatva, amely itt került elő, és vagy ajándékozás vagy vásárlás útján került a gyűjteménybe. Baumgartner megragadta az alkalmat, hogy felhívást intézzen a megnyitó közönségéhez: akiknek ilyen jellegű tárgyaik vannak, kínálják fel bemutatásra vagy adományozzák a múzeumnak. Történelmünket illetően nincs mit szégyellnünk, s ezeknek a tárgyaknak közszemlére kell kerülniük.

Lendvai Kepe Zoltán főmuzeológus, a kiállítás összeállítója részletes tájékoztatót adott a bemutatott anyagról. – A tárlat a korábbi középkori fegyverkiállítással és más történeti jellegű állandó kiállításokkal együtt egy sorozat része, aktualizált anyaggal, a zsidókról és a polgárosodásról szóló állandó kiállításhoz kapcsolódóan.

Lendvai Kepe Zoltán utalt azokra az időközben feltárt adatokra is, amelyek az újrainterpretálás során előkerültek: ilyen kétségkívül Lendva régi, római elnevezése, amely nem Halicanum (Muraszentmárton), hanem Lygano. De azokat az új-régi adományokat is bemutatta, mint a Hadik és a Bánffyak kelyhe, amely a lendvai plébánia tulajdonában van, valamint a Mária Terézia korából előkerült két céhlevél a szabók-takácsokra és bőrművesekre vonatkozóan, valamint a lendvai pénzverdéből (I. László korából) előkerült érmék. Talán kakukktojásként is értelmezhető a murai malom, illetve a lendvai vasútállomás modellje, melyeket Roudi Leo készített el 1:87-es arányban.

Az újrainterpretált, újragondolt kiállítás – beillesztve a már meglévő történelmi tárlatanyagba – újabb mozaikkövekkel, kinagyított rézkarcokkal (például a lenti erődítmény képével), a Bánffy család díszes családfájával, festett Lendva-panorámákkal (például Háry Gyula festményének reprodukciója a századfordulóról) gazdagítja a történelmi tablót. Ezért érdemes arra, hogy minél többen láthassák a nyár folyamán, amikor a Chagall-kiállítás is megtekinthető.

Horváth Ferenc, Lendva Község alpolgármestere mindenkinek gratulált a kiállításhoz. – Gazdag történelmünk bemutatása mind a városnak, mind a magyar közösségnek is fontos feladata, ezért egy magyar–szlovén projektet is tervbe vettünk – mondta Horváth Ferenc –, mely egy ilyen impozáns építmény mint a lendvai vár karbantartását és fenntartását segítené a jövőben. Előrehaladott tárgyalások folynak a szlovén és a magyar kormánnyal is, s a megállapodás létrejöttén múlik ennek az ikonikus építménynek a jövője, sorsa.

A kiállítás alkalmából a Lyndvamuseum kötetsorozatban megjelent a Lendvai évszázadok című kiadvány magyar és szlovén nyelven.

MCSi Design