kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Tizenhat csoport lépett színpadra

medgener2418A kultúregyesületek lendvai községi szövetsége szombaton a lendvai Színház- és Hangversenyteremben szervezte meg az egyesületek 10. bemutatkozását a nemzedékek közti együttélés jegyében.

Egy-egy egyesület több csoporttal is képviseltette magát, s így a különböző, más-más korosztályokhoz tartozó együttesek – a ritmikai csoportoktól, a folklórig, a hagyományos népdalénekléstől a hangszeres produkciókig – a generációk közötti párbeszéd kívánalmának is eleget tettek.

Sajátos színfoltja volt a rendezvénynek a hídvégi, illetve a bánutai leánycsapat (Galaxi) színvonalas fellépése. Kár, hogy nem volt több hasonló, hiszen eredeti műsorral, s nem évről évre ugyanazzal a produkcióval léptek fel, ahogy az idősebb korosztály, a szépkorúak csoportjai, akiknél a repertoár nemigen változott az elmúlt öt évben.

Az említett táncos lábú lányok rövid műsorukkal a ritmikai tánc minden elemét bemutatták, színpadi koreográfiájukkal a modern zene látványelemeinek megfelelően jó értelemben vett hatásvadász produkciót adtak elő. Mivel már második alkalommal láttuk őket, a tudatos építkezés elemei is feltűntek náluk. Jó lenne, ha többet és többen foglalkoznának velük.

A másik meglepetés a magyar rész megfogyatkozása volt, hiszen a gyertyánosi Hajnal Művelődési Egyesület népdalkörén, az újabb Kéknefelejcsen és a radamosi csoport igencsak vegyes produkcióján kívül más nem volt. Hogy a népzenei vonatkozásokról és jellegről ne is szóljunk.

A rendezvényen az említettek mellett a tornisai, a bistricai, a hotizai és a cserencsóci népdalkörök, valamint a Ređina és a Romano Jilo egyesületek fiatal táncosai és énekesei léptek színpadra. A rendezvény kapcsán kiosztották az elismeréseket az Alkotói Rajzpályázat szereplőinek is, vendégként pedig bemutatkozott a 60 éve működő Maribori Vasutasok Eszperantó Egyesülete is.
MCSi Design