kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Herman három helyen három sorozatot állított ki 

hermanlenti2418Herman László három, itthon már jól ismert sorozata látható három magyarországi településen, mely a művész rendkívüli alkotói periódusáról tanúskodik. Néhány héttel ezelőtt Szentgotthárdon, a múlt héten pedig Dabason és Lentiben nyílt meg Herman kiállítása.

Míg Dabasra Bence Lajos, Lentibe Göncz László kísérte el a Ljubljanában élő, egyedi technikával dolgozó és válogatott témakörökhöz vonzódó művészt. Herman, bár élete és foglalkozása a szlovén fővároshoz köti, sohasem titkolta a szülőföld és a magyarság iránt érzett hűségét, elkötelezettségét. Ezért az otthonosság érzésének a megfogalmazásához, a kiállított anyaghoz olyan méltatót is választott, aki nem csak az üvegfestés rejtelmeit, hanem adott esetben – például a Séta a versailles-i parkban képeihez – a magyar történelem legnagyobb tragédiájának számító békediktátumról és a politikai színjátékról is lerántja a leplet. Titokfejtő manőveréhez társakat is keres, akiket a tárlatlátogatókban talál meg.

Horváth László, Lenti polgármestere köszöntőjében a kreativitást és a sokszínűséget emelte ki, illetve a határok „áthághatósága” és átjárhatósága közötti különbségre helyezte a hangsúlyt.   

Göncz László megtisztelőnek nevezte, hogy Határ-szél című prózakötete ihlette Hermant a Határnál ciklus képei esetében. Göncz kiemelte azokat az értékeket is, amelyeket a határszéli témához kapcsolódóan a képzőművészeti mellett Herman képei „háttérként” hordoznak: ilyenek a történelmi személyek (Hadik, Piroska), vagy az őrtorony, illetve a lendvai vár. S nem utolsósorban a Lenti és Lendva között évtizedekre visszamenő, értékteremtő kulturális kapcsolat, amely a jelen kiállítással is újabb fejezetéhez érkezett. – Lenti ténylegesen is felkarolja a szlovéniai és a muravidéki alkotókat, s ezért mi hálával tartozunk a szomszédoknak – mondta Göncz László író-történész.      

A kiállítás-megnyitóra több lendvai művészbarát is elkísérte a művészt, a zenei körítést Pál Emil és Koša Péter szolgáltatta.   
MCSi Design