kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Herman három helyen három sorozatot állított ki 

hermanlenti2418Herman László három, itthon már jól ismert sorozata látható három magyarországi településen, mely a művész rendkívüli alkotói periódusáról tanúskodik. Néhány héttel ezelőtt Szentgotthárdon, a múlt héten pedig Dabason és Lentiben nyílt meg Herman kiállítása.

Míg Dabasra Bence Lajos, Lentibe Göncz László kísérte el a Ljubljanában élő, egyedi technikával dolgozó és válogatott témakörökhöz vonzódó művészt. Herman, bár élete és foglalkozása a szlovén fővároshoz köti, sohasem titkolta a szülőföld és a magyarság iránt érzett hűségét, elkötelezettségét. Ezért az otthonosság érzésének a megfogalmazásához, a kiállított anyaghoz olyan méltatót is választott, aki nem csak az üvegfestés rejtelmeit, hanem adott esetben – például a Séta a versailles-i parkban képeihez – a magyar történelem legnagyobb tragédiájának számító békediktátumról és a politikai színjátékról is lerántja a leplet. Titokfejtő manőveréhez társakat is keres, akiket a tárlatlátogatókban talál meg.

Horváth László, Lenti polgármestere köszöntőjében a kreativitást és a sokszínűséget emelte ki, illetve a határok „áthághatósága” és átjárhatósága közötti különbségre helyezte a hangsúlyt.   

Göncz László megtisztelőnek nevezte, hogy Határ-szél című prózakötete ihlette Hermant a Határnál ciklus képei esetében. Göncz kiemelte azokat az értékeket is, amelyeket a határszéli témához kapcsolódóan a képzőművészeti mellett Herman képei „háttérként” hordoznak: ilyenek a történelmi személyek (Hadik, Piroska), vagy az őrtorony, illetve a lendvai vár. S nem utolsósorban a Lenti és Lendva között évtizedekre visszamenő, értékteremtő kulturális kapcsolat, amely a jelen kiállítással is újabb fejezetéhez érkezett. – Lenti ténylegesen is felkarolja a szlovéniai és a muravidéki alkotókat, s ezért mi hálával tartozunk a szomszédoknak – mondta Göncz László író-történész.      

A kiállítás-megnyitóra több lendvai művészbarát is elkísérte a művészt, a zenei körítést Pál Emil és Koša Péter szolgáltatta.   
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben