kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Jövőre ismét nálatok!

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

A szervezők nevében Matjašec Anica tanárnő köszöntötte a szavalóverseny résztvevőit, hangsúlyozva a rendezvény támogatóinak a közreműködését.

Két korcsoportban, az 1–5. osztályosok és a 6-9. osztályosok között közel 170 tanuló mutatkozhatott be a Muravidék kétnyelvű iskoláiból és Északkelet-Szlovénia tanintézményeiből Dobronaktól Mariborig, Pártosfalvától Sladki Vrhig. A tematikus válogatásban Tone Pavček, Feri Lainšček és más kortárs költők verseiből válogattak a tanulók, illetve felkészítő tanáraik.

Car Evgen színművész, az idősebb korcsoport zsűritagja a színvonalat kielégítőnek, több esetben kimagaslónak nevezte, a lényeg, hogy ez a szlovén térségben is talán egyedülálló kezdeményezés hagyományt tudott teremteni. – Némely esetben – s erre többször is volt példa – egy-egy amatőr sokkal jobban mondja a verset, mint a színész vagy más előadó, hiszen gyermekkorban is megmutatkozik a színészi tehetség. Itt is ez történt – mondta a nyugalmazott színművész, Dobronak szülötte. Mellette az idősebb korosztály zsűrijét Irena Štuhec, a ljutomeri gimnázium szlovén tanára és dr. Igor Saksida irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Cankar tanulmányi verseny országos bizottságának elnöke képezte. A fiatalabb korosztály fellépését Valerija Perger, szlovén nyelvi szaktanácsadó, Vesna Radovanovič mesemondó és Denis Škofič költő, irodalmi kritikus értékelte.

Az első helyezett szavaló az első osztályos korosztályban Vereš Ajda (Belatinci ÁI), a második osztályosok között Hanc Maša (Nagypalinai ÁI), a harmadikosok csoportjában Kuhar Iva (Pártosfalvi KÁI), a negyedikesek között Papež Žana (Fram ÁI), az ötödik osztályos csoportban Sarjaš Katarina (1. Sz. Lendvai KÁI), a hatodikos korcsoportban Vidonja Živa (Belatinci ÁI), a hetedik osztályosoknál Bürmen Dávid (Dobronaki KÁI), a nyolcadikos korosztályban Vinčec Petra (Tornisai ÁI) és a kilencedikesek közt Žižek Kaja (Göntérházi KÁI).

A tanulók a verseny végén úgy köszöntek el: Jövőre ismét nálatok!
MCSi Design