kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Vár a nyári fesztivál

nyar4Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 pályázati előkészületének keretében a hétvégén, a nyári napforduló ünnepén elkezdődött a város, illetve község eddig messzemenően legnagyobb nyári kulturális rendezvénysorozata, a Nyáron Lendvára című fesztivál. Megnyílt az esernyő-virágos installáció a kultúrotthon előtti téren, több mint száz fehér léggömb szállt a magasba, akrobaták és etno-jazz ritmusainak jegyében teltek az esték…  A következő közel három hónapban 170 különböző esemény lesz. Legyen közönsége is!

 

Megnyílt a Nyáron Lendvára fesztivál

Városliget, léggömbök a magasban, koncert

A hétvégén Lendván elkezdődött a Nyáron Lendvára című fesztivál, mely szeptember végéig 170 különböző eseményre várja a közönséget a városközpontba. A

rendezvénysorozatot a Városliget felavatása nyitotta pénteken a Zala György téren.

 

 

A kultúrotthon és zsinagóga közötti téren kék, piros és sárga színekkel mintázott fehér esernyőket helyeztek el, melyek virágzó rétet hoznak a városba, és egyben Lendva ernyőgyári ipari tradíciójára hívják fel a figyelmet. A tér-projekt a Mikrourbanika csoport ötlete alapján készült, az ernyők megfestésénél pedig az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola gyertyánosi tagiskolájának tanulói, a Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskola diákjai és a 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola Perec-Generációs Központjának látogatói működtek közre.

A Városliget megnyitását az Aire Aire baszk csoport Lurrak című cirkuszi produkciója követte a színházteremben, mely látványos akrobata mutatványokkal kötötte le a közönség figyelmét.

A szombati napot a nyári napforduló jegyében a léggömbök levegőbe engedése –  a fesztivál kezdetének a hírül adásaként – jellemezte. Az eredeti terv szerint fénylő lampionokat (melyekre a rendezvény látogatói ráírták, illetve rárajzolták volna kívánságaikat) szerettek volna a magasba engedni, de biztonsági okok miatt fehér léggömbök szállhattak a város felett. Ennek ellenére a lampionokra több mint 120-an festették fel kívánságaikat, s emlékül hazavitték. Az estet a Wild Strings Trio koncertje koronázta meg a színházterem szabadtéri színpadán. A Petra Onderfuva szlovák jazz hegedűművész, Toby Khun francia csellista és Aleksander Kuzmič szlovén gitáros alkotta együttes igazi zenei csemegét hozott Lendvára.

 MCSi Design