kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Mesterek és tanítványok

lind5A LindArt ifjúsági művésztelep, Lendva egyik sikeres kulturális projektje kicsiből nagyra nőtt: a nyári képzőművészeti műhely ma már a LindArt Juniorral a legfiatalabbakat (gondolunk itt az általános iskolásokra) és az idei új koncepciójával a nagyokat, az egyetemi professzorokat és tanítványaikat szólítja közös alkotásra. A „kis-LindArt” sok-sok alkotáson és műfajon keresztül megismertette a fiatalokkal a képzőművészet sokszínű világát. Másrészt a mentori-mesteri szerepben is bemutatkozó helyi művészek (a fotón Dancs Marika) példaképpé is válhattak a fiatalok számára, akik közül talán lesz olyan is, aki a korábbi „LindArt”-osokhoz hasonlóan, a nagy elődök nyomdokaiba lépve képzőművészi pályára megy majd, és „nagy LindArt”-os lesz. 

Június 26-tól a hétfői kiállítással egybekötött zárásig tartott a 2. LindArt Junior tábor az egykori lendvai polgári iskola helyiségeiben, melyen  tizenkét általános iskolás diák a képzőművészeti alapfogalmakkal, műfajokkal és stílusokkal ismerkedett.  

Baumgartner Dubravko, a lendvai Galéria-Múzeum igazgatója, a LindArt képzőművészeti táborok „doyenje” idén a hazai képzőművészeti alkotókat szemelte ki, hogy irányítsák, jó tanáccsal és hasznos ismeretekkel lássák el a felsős általános iskolás tanulókat. Kedden és csütörtökön a monotípiával, szerdán a festészettel Göntér Endre, csütörtökön a ceruza- és a grafittechnikával Dancs Marika, pénteken Šinko Sabina, a hét végén pedig Hojnik Cvetka vállalt mentorságot a tábor műhelymunkáinak vezetésében. A mentorok egy rövid bemutatkozás során saját pályakezdésükről és a művészélet melletti elkötelezettségükről is szóltak a tábor résztvevőinek, akikkel a későbbiek során sikerült jó kontaktust kialakítaniuk.   

„Magas” kamaszkorú csoportról van szó, a motívumok között a vár, a torony, a hegy és Chagall- rekvizitumok szerepelnek, mivel a tábor előtti tárlatvezetésen Pisnjak Atilla művészettörténész, a Galéria-Múzeum  új munkatársa ismertette a világhírű festőművész alkotói útját – mondta Göntér Endre, aki szívesen fogadta a felkérést, hiszen pályakezdőként pedagógusként oktatta a muraszombati középiskolásokat. – A chagalli jelenlétet mindenképpen ki szerettük volna emelni, egy rövid anekdotát is kreáltunk hozzá az Oroszországból, Lendva érintésével Párizsba tartó művésznek az itteni élménygyűjtése, a lendvai borral és heggyel való ismerkedése révén. Nem volt hiábavaló a ráhangolás, hiszen több alkotáson is megjelenik a chagalli világ, pl. a „fémzabáló sárkányfűrésszel” és más fura tárgyakkal, mitológiai állatokkal. A kiállítás kapcsán a vár lila fényfestéssel történő megvilágítása is megöröklődik a rajzokon – mondta Göntér Endre, majd zárásképpen összegezte: – Nekünk nem az a feladatunk, hogy fogjuk az ecsetjüket, hanem a kép tartalmához szóljunk hozzá, megbeszélés formájában. Ezért nagyon hálásak, bár legtöbben a barátaik és a barátkozási lehetőség miatt jöttek a táborba.

A táborban készült alkotások hétfői kiállításmegnyitóján Pisnjak Atilla mutatta be a munkákat, további alkotásra buzdítva a fiatalokat. Sabo Tatjana, az 1. Sz. Lendvai KÁI igazgatónője az együttműködés és az alkotás erejére hívta fel a  figyelmet, és nyitotta meg a tárlatot. Baumgartner Dubravko galériaigazgató az alkotási folyamat folytatásáról, a napokban indult és szeptember végéig tartó ifjúsági LindArt művésztelepről szólt, melynek idén rendhagyó programja van. A közép-európiai térség hat képzőművészeti akadémiájával (Pécs, Zágráb, Pozsony, Bécs, Ljubljana, Budapest) együttműködve ugyanis a művészképzőkből egy-egy tanár és végzős szobrász-hallgató alkot majd Lendván. Az elkészült szobrok októberben a lendvai parkban lesznek kiállítva állandó jelleggel.

 

 

LindArt-szobrászat tanárral és tanítvánnyal

A LindArt Junior befejezésével elkezdődött a „nagy” Lindart képzőművészeti tábor, idén rendhagyó, illetve új koncepcióval: hat közép-európai egyetemről érkező tanár-tanítvány páros közös alkotásával. Elsőként Colin Foster angol származású

Munkácsy-díjas szobrászművész, a Pécsi Egyetem Szobrászati Tanszéke Doktori Iskolájának vezetője és végzős hallgatója, Sárkány Balázs érkezett Lendvára.

Műtermük a várdombon van,ahol márványból alkotnak. Ott, munka közben készült a fotó is.

 

MCSi Design