kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Új tervek a tízéves jubileum kapcsán

sobocan28183A 2008-ban alakult Lendvai Foto-Video Klub idén ünnepli működésének 10. évét. A sikerekben gazdag időszak tevékenységeiről és a jubileumi év terveiről Sobočan Ladislav egyesületi elnökkel beszélgettünk.

– Az egyesületet Galič Tomaž alapító tagtól mintegy öt évvel ezelőtt vettem át, s bár az alapítók között még nem voltam ott, gyorsan csatlakoztam a lelkes csapathoz – mondja Sobočan Ladislav, a ma 20 tagú egyesület vezetője. – Kezdetben nagy lökést kapott a fotós tevékenység azzal – folytatja az elnök –, hogy sikerült kapcsolatot kiépíteni a térség más egyesületeivel, elsőként a csáktornyaival, amely horvát viszonylatban az öt legsikeresebb egyesület közé tartozik. Később „A Mura összeköt bennünket” című projekt keretében a nagykanizsai és a muraszombati egyesületekkel is sikerült partneri viszonyt kialakítani. A partneregyesületekkel közös programokat és fotós kirándulásokat szerveztünk, melyek jó csapatépítő események is voltak egyben, az elkészített és kidolgozott fotókat pedig vándorkiállításokon láthatta a közönség. Az együttműködés azóta is tart, a Mura valóban összeköt bennünket, hiszen a sorainkban kanizsai és muraszombati tagunk is van – mondja az elnök.

Örömmel újságolja, hogy az alapító tagok mellett – akik közül Biserka Sijarič a nemzetközi mezőnyben is sikeres, hiszen mesterfokozattal is rendelkezik – a klub oszlopos tagja Jasenovič Kristijan is, aki hasonlóan jó úton halad a nemzetközi rangsorolásban, s a klubban is tekintélyt vívott ki magának szakmaiságban, felkészültségben. A fiatalok is szívesen közelednek a klubhoz, így Škrilec Péter és Horvat Teo középiskolás tagok a ljubljanai megmérettetésről is arany- és ezüstéremmel tértek haza.

– Említette, hogy a Mura és ennek nyomán kapcsolatépítés sajátos toborzó jelleggel is bír az egyesület szempontjából…

sobocan28181– Igen, s még van egy-két, az egyesületet és a tagságot erősítő momentum: például a FIAP és más szervezetek a minőségi szint emelését is jelentik. Egy nemzetközi elismerés nagyon nagy presztízst jelent a tagnak, de a tagságra is jó hatással van. Ez a kirándulások és közös kiállítások kapcsán is megmutatkozik, így például a toborzásnál és más közös akcióknál, amit a klubtagok fele szívesen felvállal. Nemrég a sümegi vár és Tapolca környéke volt a fotós célpont, de említhettem volna a morvaországi kirándulást is, ahol rengeteg jó felvételt készítettek a klubtagok. Ennek az eredményeit a Polgárosodás Múzeuma melletti helyiségben láthatta a lendvai közönség.

– Milyen előkészületek kellenek egy sikeres kiránduláshoz?

– Tulajdonképpen mindig van egy tag, néha több is, aki már korábban körbejárta terepet. Jasenovič Kristijan például a morvaországi út előtt már többször is körbenézett a vidéken, így a színspektrumokról, a nap állásáról és az időjárási viszonyokról is volt áttekintése. Ez nagy segítségünkre volt, amikor a „táj lelkét” kutattuk.

– Hogyan történik a fotók kiválasztása, a szakmai minőséget hogyan látják biztosítottnak?

– A jövőben egy háromtagú minősítési bizottságot szeretnénk létrehozni, akiknek a kiállítások anyagának a kiválasztása lenne a feladata. Csak ez nehogy rossz szájízt szüljön, mert azt nem szeretném. A fényképek elkészítésénél továbbra is fontos szempont a természetes fényviszonyok és körülmények megválasztása, melyek kevés utómunkálatot követelnek. Ehhez a modern fotós GPS-ek és más számítógépes műszerek is a segítségünkre vannak.

– A fotóklub nem rendelkezett állandó székhellyel, eddig tulajdonképpen „vándorklub” volt a színház aulájától a várgaléria kiállítóterméig. Úgy tűnik, ez most megoldódott…

– Igen, a Lendvai Galéria-Múzeum helyiséget biztosított nekünk a Fő utcán kiállítások és találkozások szervezésére, bár eddig is partnerként viszonyult hozzánk. A kiállítóhelyiség a fiatalok számára akár önálló kiállítás szervezésére is lehetőséget kínál, de az állandó helyiség segítségére lehet a lendvai műkedvelő fotósoknak is, ha a modern felszerelések és kidolgozások kapcsán tanácsra szorulnának.

– Mik a tervek a jubileumi év kapcsán? Talál-e a tevékenységük támogatókat a helyi környezetben?

– A fő támogatónk, Lendva Község mellett a hazai Digifot cég és a Lendva Községi MNÖK a támogatóink. A jubileumi év kapcsán pedig szeptember 8-án egy nagyszabású rendezvénysorozatunk főszponzori szerepét Szlovénia első számú fotós folyóirata, a Digitalna kamera vállalta fel. A több napos rendezvényen társszervezők is lesznek, s a fényképészeti felszerelések legnagyobb gyártóival együttműködésben a legújabb felszerelések is láthatók lesznek Lendván.
MCSi Design