kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719
 

A Muravidék Néptáncegyüttes Karádon

karad2818A múlt hét folyamán táncos, zenés és énekes sokadalomban volt része a népzene szerelmeseinek, hiszen immár 27. alkalommal zajlott Karádon a MÉTA tábor, ahova néhány nap erejéig ellátogattak a Muravidék Néptáncegyüttes tagjai is.

A Balatonhoz közeli faluba az ország számos pontjáról érkeztek, többen külföldről, akár Franciaországból vagy Ausztráliából is, hogy az egy hét alatt megismerjék a népzene és a néptánc rejtelmeit. A muzsikaszó nem csak a próbateremből volt hallható, hanem az utcára is kiszüremkedett. A népzene dallamait hegedűn Rőmer Ádámtól, Virágvölgyi Mártától, Salamon Beától, Kuczera Barbarától és Porteleki Lászlótól, a fúvós hangszereken Dresch Mihálytól, Agócs Gergelytől és Pirisi Mátétól, brácsán és bőgőn Rácz Gyulától, Havaséti Páltól és Liber Róberttől, valamint népi harmonikán Bobár Zoltán – Bobytól sajátíthatták el a látogatók. Az énekhang sem maradhatott el, így azt Tintér Gabriella – Tinti oktatta, a 2014-es Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató egyik versenyzője.

A táncosok sem maradhattak ki a népi hagyomány átadásából, így a Muravidék Néptáncegyüttes a Kalotaszeg tájegység örökségét Gerlecz Lászlótól és Gerlecz Edittől, valamint a somogyi cigánytáncokat Merczel Sárától és Bogdán Gergelytől sajátíthatta el. A tábor további napjain magyarborzási táncokkal ismerkedtek meg a kitartó táncosok.

A nap fénypontját mindig az esti táncházak jelentették, amikor összegyűlt minden táborozó, és a zenei „összehúzás”, valamint az énektudás fitogtatása után az aznap tanultakat mutatták be egymásnak a táborozók.
MCSi Design