kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Augusztusra készül el a Diána-szobor

diana30181Vanyúr István egy hatalmas, több száz éves farönkbe formázza meg a vadászok istennőjének, Diánának a szobrát a völgyifalui vadászház egyik fákkal körbevett térszögletében.

diana30182– A Petesházi Vadásztársaság elnökének, Sobočan Dejannak az ötletéből készül a Diána-szobor, aki megkeresett, hogy ajánljak neki olyan szobrászt, aki egy ilyen hatalmas méretű szobor elkészítését felvállalná – mondja Gerič Ferenc, a Galéria és Múzeum volt igazgatója, amíg várjuk Vanyúr István szigetvári művészt. A szobrászt Gerič Ferenc kérte fel, s a szobor elkészítésének támogatását a Lendvai Galéria és Múzeum és a község is felvállalta. Gerič közvetítőként vállalt szerepet, hiszen fontosnak tartja, hogy a „periféria” is új szobrokkal gazdagodjon.  

Vanyúr István elismert szobrász, aki a lendvai művésztelepen több alkalommal is megfordult. A készülő szoborról elmondja: – A szobor hagyományos műfajban készül. Diána a görög mitológiában a vadászat istennőjeként, a vadászat védőszentjeként szerepel, ugyanakkor a szűziesség jelképe is. A figurának nyíltartó van a hátán, a kezében íj, s egy szarvas lesz mögötte. Ami az anyagot illeti: nagyon fontos, hogy fából készüljön, ráadásul tölgyfából, hiszen ennek is mitológiai jelentősége van, s nem csak azért, mert lassan nő, hanem mert a tölgy az erdő istene volt. A tölgyfa a formája a művészi megmunkálás által magától adja Diána-istennő „messzire néző” alakját.

A szobor terve már régóta készen van, rajz is tanúsítja, hogy a figura már megszületett a szobrász fejében – „mert a fejben dől el minden”. Közben elmondja, hogy az augusztus 26-i ünnepélyes avatásig el kell, hogy készüljön: – Ha az újságírók nem akadályozzák a munkám! – mondja harsány nevetéssel a művész. Tudja is, mit beszél, hiszen olyan művészről van szó, aki mint mondja, „már egy fél erdőt kifaragott”, s volt az alkotások között három hasonló nagyságú, 3–4 méteres alak, mint Dianáé.

MCSi Design