kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Botozás három bottal, üvegezés öt üveggel

kuttyom3018A júliusi gyerek-néptánctábor keretében a Muravidéken vendégszerepelt a felvidéki Ekecsről érkezett Kuttyomfitty Társulat, amely a táborozóknak a Mátyás királyról szóló Három az igazság! című meseösszeállítást mutatta be. Ez alkalommal beszélgettünk a társulat két alapító tagjával, a Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás néptáncos, néptáncpedagógus házaspárral. Mindketten a Népművészet Ifjú Mestere cím hordozói, Fülöp Ferenc-díjas, illetve Martin György-díjas táncosok.

– Hogyan alakult a társulat és mióta működik?

Mónika: Már több mint 20 éve alkotunk egy párt előadóként. Hivatásos néptáncosok voltunk, az Ifjú Szívek Táncszínház alapító tagjai. A néptánc felől indultunk az előadóművészet többi ága felé, a társulatunk pedig 2011-ben alakult.

Tamás: Mónika minden szerepet játszik, ő az örökös királykisasszony, a gazdagbíró vagy a kosárkötő lánya, az öregasszony, a banya és a boszorkány hármasa, kocsmárosné,, de a bolond is – mondja mosolyogva. – Én vagyok a művészeti és vezérigazgató, a sofőr, sőt a rakodómunkás is, ami kell éppen. De komolyra fordítva a szót: Mónika játssza a lányszerepeket, én a férfiszerepeket, de a kétszemélyes társulathoz segítségül hívjuk a közönségünket is, vagy botos és marionettbábukkal egészül ki a csapatunk. Több előadásunkban közreműködik továbbá Kurdi Gábor tatai dudás, citerás és furulyás ember.

– A bemutatott Három az igazság! című meseelőadásba egy-egy szerep erejéig interaktív módon bevonták a közönséget is. Mi a különlegessége egyébként az előadásnak?

Mónika: Ez az egyetlen darabunk, melyben nem néptánc van, de igyekeztünk azért belecsempészni. A Mátyás-mesék eleve magyar népmesék, de vannak, amelyeket utólag írtak mondák alapján. Van olyan is, amely szlovén és szerb fordítás alapján maradt fenn, például a Mátyás király koronázása vend monda rímes népi ének alapján lett ismert.

– Mely darabok fűződnek még a Kuttyomfitty Társulat nevéhez?

Tamás: Ez sorjában a 13. műsorunk, s mind különböző mind stílusban, mind műfajban. A legkorábbi darabunk A betyárok így éltek, úgy éltek… című népi dokumentumjáték, a három betyár, Sobri Jóska, Angyal Bandi és Rózsa Sándor története, elmondva bábok és gyerekek segítségével.

Mónika: Tamás írta minden darabunkat. Több darabunk szól óvodásoknak és kicsiknek, pásztortörténetek alapján is íródott már előadásunk. Az egyik kedvenc darabunk Az eltáncolt cipellők, csak bábokkal és tánctípusok bemutatásával, példázatokkal halad a történet, de mindezt játszva előadva. Két felnőtteknek szóló, pajzán műsorunk is van, az Aranyfészek aranymadár eredeti vőfélyversekkel és dudaének-szövegekkel, illetve a boros műsoruk NoÉs!? címmel Noé apánkról, de a „no és miért ne beszélhetnék én erről” célzattal megírva, a jó bortermő vidékek táncaival. És nem utolsó sorban itt van az adventi műsorunk, a Betlehem csillaga. A legsikeresebb darabunk a Cirkusz Folklorikusz, egy népi cirkusz, melyben látható minden olyan motívum, amely a néptáncban „magamutogató”, mint például a botozás három bottal, az üvegezés öt üveggel, a helyben forgás, a csapásolás és az artisták megmutatkozása, a moldvai turkák és sok minden más.

– Vannak-e tervben új darabok a közeljövőben és van-e terv még a nyárra?

Mónika: Jókai Mór Sárga Rózsáját szeretnénk adaptálni, bevetve a vetítési technikát, az árnyjátékot és a bábozás egyedi formáját, táncjáték-szerűen megoldva, csak felnőtteknek. A mögöttünk álló időszak igen sűrű volt, kezdve március 15-ével, majd húsvétkor a Három az igazság! bemutatója következett. De nem állunk meg, hisz mögöttünk van több mint 1000 előadás, és köztük első ízben a muravidéki is.

MCSi Design