kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

A Murakon „csápjai” Lendvát is körbeölelték

murakon3218A Murakon elnevezésű, a horvátországi Muraszentmártonban immár 5. alkalommal megrendezett kortárs költői irodalmi fesztiválnak vasárnap „Murakon a Murakon után” címmel Lendván is megtartották a bemutató eseményét.

A fesztivál idén háromnapos rendezvénnyé bővült, tájékoztatta a közönséget Zlatko Kraljič, a fesztivál megálmodója. Így pénteken a csáktornyai várban nagyszabású, a Muraköz képzőművészetét bemutató retrospektív kiállításra is sor került, majd a kőszínházat imitáló Spirál nevű építmény mellett felállított „Költők oszlopa” felavatásával – „a Mura megmentéséhez” csatlakozó költők neveivel – sajátos művészeti forradalom zajlott, melyre szépszámú közönség volt kíváncsi.  

Lendván Marko Kravos trieszti kisebbségi szlovén szerkesztő, kiadóházvezető, költő egy rövid versét olvasta fel, s lendvai látogatását ajándéknak nevezte. Mint elmondta, itt, ebben a multikulturális közegben igazán otthon érezheti magát. Borról írott versében a szlovén tengermelléket a Lendva-vidékkel összehasonlító motívumok jelennek meg.

Térey János debreceni-budapesti költő, műfordító, író Halász Albert moderátor kérdésére elmondta: az elmúlt két évben már másodszor jár Lendván. A Káli-medencében játszódó legújabb színházi regényének helyszíne meglepően hasonlít Lendvára és a felette húzódó szőlőhegyre. Térey „Interjú Antheával” című versének felolvasásával pedig újabb verseinek világába is beavatta a közönséget.

A találkozó második részében a ljubljanai Apokalipsa és a pécsi Jelenkor, „Folyóirat a folyóiratban” projektjének 20 éves évfordulójára emlékeztek a főszerkesztők, Primož Repar és Ágoston Miklós. Mint hangsúlyozták, nem volt nehéz egymásra találniuk az azóta duplájára szaporodó, a nyelvi és tematikai kölcsönösségen alapuló projektek sokaságában: mindkettő a közép-európai jellegére büszke orgánum.

MCSi Design