kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Erdélyi táncház és színes néptáncfesztivál

neptanchaz3418A Muravidéki Magyar Napok keretében pénteken este a Bánffy Központ udvarán zajlott az „Erdélyország közepébe letette” című tematikus táncház, szombaton pedig a „Határon innen és túl” néptáncfesztiválon a közönség kitűnő előadásokat tekinthetett meg.

A táncház Erdély néphagyományainak, népzenéjének és néptáncának jegyében zajlott. A résztvevők Kovács Imrétől, a Székelyföldről érkező zetelakai Ezüstfenyő Néptánccsoport vezetőjétől tanulták a marosszéki és udvarhelyszéki táncokat. Betekintést kaptak az ott élő emberek viseletébe, melynek aprólékos bemutatására is sor került, továbbá hallhattak verseket és a szép hangon megszólaló lányok segítségével pálpataki népdalt tanulhattak meg. A gyermek és felnőtt táncház nem múlhatott el népzenei kíséret nélkül, így a talpalávalót a szintén erdélyi, Kolozsvárhoz kötődő Tokos zenekar biztosította, akiket a Fölszállott a páva 2014-es tehetségkutató versenyének kategóriadíjasaiként ismerhetünk. A közönséget örömzenéjükkel kápráztatták el koncertjük alatt, melyben sok más mellett hallhattunk kalotaszegi, vajdaszentiványi és szászcsávási muzsikát is.

A jó hangulatnak köszönhetően a felnőtt táncház mulatságba csapott át, így minden táncos élő zenére járhatta a páros táncokat és a legényeseket, melyekben a lányok is megfitogtatták a tudásukat csujogatásban. A levegőben szinte érezhető volt a népzene és a néptánc közösségépítő ereje.

Az idei X. Nemzetközi Néptáncfesztiválon öt néptánccsoport ropta a táncot a Halászléfőző Verseny rendezvénysátrában. Az ütemes, ritmusos zenét számukra a Tokos zenekar, a Harangláb népzenei együttes, a HKD Pomurje tamburásai és a Prendel kettős szolgálta. A színvonalas szemle szinte az egész délutánt betöltötte, a produkciók pedig elnyerték a szépszámú közönség tetszését, mely nagy tapssal jutalmazta meg őket. Idén a rendezvényen két  határon túli és három hazai, Lendva-vidéki  csoport vett részt. A Zalaegerszegről érkező Zala Senior Táncegyüttes cigány és mezőségi táncokkal mutatkozott be, a lenti Kerta Táncegyüttes mezőségi táncokat adott elő. A Muravidék Néptáncegyüttes szatmári mulatságot és kalotaszegi legénytáncot mutatott be.  A Prekmurje Néptánccsoport a szakácsnék táncával kedveskedett a közönségnek, míg a HKD Pomurje táncosai muraközi táncokat és kólókat adtak elő. Mint láthattuk, a csoportok a színpadi megjelenésre komoly figyelmet szenteltek. A fesztiválon sajnos csak egy muravidéki magyar csoport szerepelt. A fesztiválon bemutatott produkciókat az erdélyi Ezüstfenyő Néptánccsoport egyórás műsora előzte meg.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben