kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Új premierre készül a LESzSz Társulat

leszsz3618Az év elején megalakult, s azóta a Lendvai Színház Szerető Társulat (LESzSz) nevet viselő színjátszócsoport az Indul a bakterház sikere után új rendezővel új darab betanulásába kezdett. Hamvas Béla Nem mind arany, ami réz című vígjátéka próbája közepette kerestük meg őket Hosszúfaluban. A bemutató szeptember 21-én lesz a lendvai színházban.

Színházi ember, rendező, színész és író – mutatták be Formanek Csabát a csoport tagjai, aki néhány hete Hamvas Béla író egyetlen jegyzett drámai alkotásának, a Nem mind arany, ami réz című szatírájának színpadra állításán dolgozik.

– Mióta folynak a próbák, s hogy esett a választás a darabra? – tettük fel a kérdést a korábban „radikális színházi közegben” mozgó rendezőnek, amikor a tiszteletünkre szünetet rendelt el.

– Amikor Gál Patrikék valamikor tavasz táján megkerestek, olyan művel szerettem volna ambicionálni magamat, amit tudtommal még egyetlen rendező sem vállalt fel. Így esett a választás Hamvas Béla: Nem mind arany, ami réz című szatírájára, amelyet 1956-ban írt. Ez egyébként nekem már a fiókomban volt, s mivel én a független színházi világban mozgok, arra vágytam, hogy egy független csapattal egyszer majd megcsináljuk az író talán legszokatlanabb, legkevésbé jegyzett darabját.

– Miről szól a darab?

– Az 56-os sikertelen forradalom kínját is magában hordozó darabot Hamvas is vígjátéknak nevezte el. Ez érthető okból csak nagyon későn és az életműsorozaton kívül jelent meg nyomtatásban. Hamvasnak egy a szatíráról írott esszéjében szerepel egy mondat, ami sok mindent elárul. Így hangzik: „Nehéz nem szatírát írni.” Ez azt is jelenti, hogy ezt a típusú élményt csak nevetve lehet feldolgozni, mert az ember másképp megőrül. A darab egy királyi udvarban játszódik, kicsit mese, s korhoz sem kötött. Egy kicsit középkorias, de nem annyira történelmi, hanem inkább egy képzeletbeli világban játszódó eseménysor. Van egy király, aki sanyargatja népét, testvérviszály is van az unokaöccsével, a „királydrámákhoz” illően.

– S a többi szereplő?

– Az eredeti darab 30 szereplős, így nagyon komoly szerepösszevonásokat kellett eszközölnünk, sok szerepet elhagytunk. Jeleneteket húztunk ki, máshol meg dalszöveggel helyettesítettük magát a jelenetet. Sok munka van benne, hogy a másfél órás darabot sikerült összehozni.

– Gondolom, a szereposztás nem ütközött különösebb nehézségekbe, hiszen Kovács Sándor, Vörös Piroska, Kološa Tanja, Kovács Álmos vagy a fiatalabbak közül Gál Tim színészi képességei vitathatatlanok…

– A Király szerepében Kovács Sándort látjuk, de a többiek is nagyon fontos feladatokat, kiemelt szerepet kaptak a darabban… Például az Udvari Bolond (Álmos), aki az igazságot képviseli, s aki még a közönséghez is kibeszél, de a Királynénak (Piroska) és a királylányt alakító Soós Sarának is fontos szerepe van a darabban, nem utolsósorban az igencsak fogyatékos király unokaöccsének (Gál Patrik) vagy a királylány igazi szerelmének (Gál Tim), illetve Magyar Alen „hülyegyerekének”.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben