kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

A Muravidék paraszti világának nagy mesélője volt

misko3818Múlt csütörtökön a Kulturális Közalapítvány helyi szervezete és a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ közös szervezésében került sor Miško Kranjec muravidéki író születésének 110. évfordulóján az emlékünnepségre a Lendvai Zsinagógában.

A megemlékezés köszöntőjében Dušan Šarotar muravidéki szlovén író, a Szlovén Írószövetség alelnöke az emlékműsorok jellegéről elmondta: minden ilyen műsor a holtakkal való párbeszédnek tekinthető. Ő személy szerint örül annak, hogy a Lendvai Zsinagógában került sor az emlékműsorra, hiszen a hely is emlékeket őriz a nehéz korokból.

A műsorban eredeti muravidéki szlovén népdalok szólaltak meg Šimonka Tjaša tolmácsolásában, Stupar Rajko színművész pedig megidézve az író szellemét a „Strici so mi povedali” című regényből adott elő részletet. A Mankica (Glavač Romana) és Miško (Hozjan Damjan) konferansziépárosa többször is utalt arra, hogy a palinai születésű író a kisemberek életének a búváraként a családi élet és az idill ábrázolásában tűnt ki íráskészségével.

Az est sikeréhez a lendvai Prekmurje néptánccsoport tagjai, valamint a Bara banda palinai vonószenekar járult hozzá.

                   

Az est befejező részében pedig Magdič Janja, a közalapítvány lendvai kirendeltségének vezetője ismertette a februárban kiírt irodalmi pályázat vers- és prózakategóriás győzteseinek névsorát: a 24 felnőtt kategóriás alkotó 8 lírai és 16 prózai alkotást küldött el, melyet háromtagú zsűri (Paušič Olga, Bratkovič Ivanka, Matjašec Anica) kategóriánként 1., 2. és 3. hellyel jutalmazott, ezen kívül két különdíj is kiosztásra került. Vers kategóriában Horvat Nikolaj, Žvipelj Ivana és Žibert Samanta, prózában a dobogós helyezéseken Ülen Janez, Tacer Aleš és Titan Štefan osztozott. A zsűri különdíját, a szlovén nyelvjárásban írott alkotásokért Avguštin Verona és Pojbič Bernadetta érdemelte ki.

Az évfordulóhoz kapcsolatosan pénteken az író szülőfalujában, Nagypalinán tartottak tanácskozást, az irodalmi pályázat kiemelkedő alkotásait pedig az azonos című, „Strici so mi povedali” szöveggyűjteményben jelentették meg.
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben