kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

Vidéki road movie

cim film4118Horváth Botka Áron ígéretes fiatal lendvai rendező ismét filmet forgatott Lendván, valamint a szomszédos Bödeházán és Zalalövőn. Ezúttal a road movie műfajába kóstol bele, s a „forgatások helyszíneként patinás, az idő múlását idéző helyek kerülnek előtérbe, például egy régi út, egy elhagyott ház, egy elhagyott kert, a szlovén–magyar határ melletti búzamezők, kukoricások” – mondja riportunkban. Színészi stábját akadémiai társai, fiatal színészek alkotják, de ott van köztük a szlovén színművészet ismert alakja, Marko Mandić is. Áron a filmes projektbe ismét bekacsolta a helyi fiatalokat is.

 

Filmforgatás Lendván

 

Horváth Botka Áron – aki a filmelméleti mesterképzés hallgatója a ljubljanai Színház-, Rádió-, Film- és Televíziós Akadémián (AGRFT) – a stábjával filmforgatással töltötte meg a napokban a lendvai Alsó utcát.

A rövidfilm forgatása Lendva mellett Zalalövőn és Bödeházán, a szomszédos magyar településeken is folyt. Ahogy a rendező mondta, „patinás, az idő múlását idéző helyszínek kerülnek előtérbe, például egy régi út, egy elhagyott ház, egy elhagyott kert, a szlovén–magyar határ melletti búzamezők, kukoricások.” A lendvai születésű rendező a Lavina Kultúrklub támogatásával évente egy-egy filmes projektet vezet Lendván, amelyekbe aktívan bevonja a helyi fiatalokat, feltárva előttük a forgatás fortélyait, megosztva velük tapasztalatait. „Ismét olyan csapat gyűlt össze, amely szereti a filmet, a filmkészítést. 2015 óta forgatunk így minden évben. Ilyen volt a Kígyóvér (Snake Blood) és a következő évben a Dreamstate videoklip. Tavaly Az iskola (The School) című rövid játékfilmet forgattuk ilyen módon, idén pedig a road movie stílusába kóstolunk bele. A filmet impresszionista képekkel spékeljük meg, ami azt jelenti, hogy a forgatókönyvnek nincs lineáris íve, hanem a karakterek belső világát, benyomásait, érzelmeit tükrözi. Ilyenkor nagyon fontosak a színészek arckifejezései, a kis pillantások, a kamera mozgása” – mondta Horváth Botka Áron rendező.

A filmnek, ami az idő elmúlásáról, a változásokról, az életszakaszokról szól, a beszélgetésünk idején még nem volt címe. „Elválunk, magunk mögött hagyunk tárgyakat, embereket, érzéseket, amik igazából az élet részei. A film fő kérdései a fent említettek után következő el- és befogadás, az újrakezdés.” A színészi gárdát Štampah Misi helyi mindenes művész, Lara Vovk és Andraž Jug, a ljubljanai Színművészeti Akadémia (AGRFT) fiatal diplomázott színészei és Marko Mandić ismert szlovén színművész alkotja, valamint a stáb igen egy erős operatőri csapattal bír. A rövidfilm forgatása és az alkotóműhely az LKMNÖK, a Szlovén Köztársaság Kulturális Közalapítványa és Lendva Község támogatásával jött létre. Az utómunkák a következő hetekben kezdődnek, a filmet természetesen Lendván is bemutatják.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben