kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

A lendvai kultúra Vita-minja

vita4218Három – egy osztrák, egy horvát és egy magyar –vendégcsapattal ünnepelte vasárnap fennállásának 15. évfordulóját Berden Danijel karnaggyal az élen a lendvai Vita Kamarakórus.

Félig sem telt meg viszont a terem, talán mert a gyönyörű verőfényes délután a szabadba csábította az „örökké foglalt” közönséget. De akik eljöttek, minőségi kóruszenét hallhattak. A Bad Radkersburg-i Pável Ház kamarakórusa szlovén és német repertoárral érkezett. A szomszédos, de legtávolabbról érkezett balatonszárszói Soli Deo Glória Kórustól Bárdos Lajos népdalfeldolgozását és a méltán népszerű Halleluját hallhattuk. A muraközi Nedeliščéről (Szentilonáról) érkezett a jubileumi rendezvényre a Josip Vrhovski énekkar, amely ajándékként egy rendkívül izgalmas összeállítással járult hozzá a kóruszenei esthez. Már az első intonációból kitűnt, hogy a negyven tagot számláló vegyes kórus minden műfajban otthonosan mozog, a horvát népdaltól Straussig és a modern zenéig. Freddie Mercury „Bohém rapszódiájának” szinte eredeti hangzásban történő visszaadásával, a hozzáillő táncmozdulatok koreográfiájával a vastapsot is kiérdemelték.   

Végezetül az ünnepelt, jubiláló csoport következett, akik „vegyes felvágottal” jelentkeztek, így sok más mellett klasszikus kórusfeldolgozásokat is hallhattunk új repertoárjuk számaiból. Nagyon izgalmasra sikeredett a Motoros-himnusz, s a Máté Péter-számuk is megdobogtatta a szíveket (Azért vannak a jó barátok). Végezetül egy fergeteges polkával zártak, s akkor felzúgott a vastaps, következett a ráadás, amikor a színpadon az összes kórustag – s így a nézőtéren alig maradt valaki… – énekelte közösen Louis Armstrong felejthetetlen világsikerét, a The Saints Go Maching In-t. A Vita tagjai – ahogy magukról mondták, a Vita-minok – ismét bizonyították tudásukat. A tagcseréken is átesett csapat, akik arany- és ezüstelismeréseket kaptak nemzetközi versenyeken, itthon azonban csupán néhány „vájt fülű” számára érték, s olyanoknak, akik hivatalból vannak ott.

Így, ha lélegeztető gépre még nem is, de a fönt emlegetett „vitaminra” mindenképen szükségünk lenne… 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben