kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Az illúzió valósága vagy a valóság illúziója?

biser43181A Lendvai Könyvtárban múlt csütörtökön mutatták be Sijarič Biserka lendvai fotós és költő „egy fotó – egy vers” beosztású szerzői művét. A szép kiállítású könyvnek a grafikai megformázása is a szerző formaérzékét dicséri.

Sijarič Biserkával a Stvarnost iluzije (Az illúzió valósága) című kötet lektora, Paušič Olga beszélgetett, aki megismételte a könyv előszavában írottakat, mely szerint „egy érdekes, szíves és őszinte költői termékkel” állunk szemben, melynek során a szerző „a legkülönbözőbb érzelmi és lelkiállapotokban” nagyon is választékos nyelvezettel, „a valóság illúzióját keltve” „megérinti önmagát, s önmagában az ŐT”. Műszóval: önmegszólító versekben jelenít meg, s a mellékelt portrékkal még kifejezőbbé tesz egy-egy alakot vagy jelenséget.  

biser43182A kötetben található 36 vers egy rendkívül szimpatikus költői ént rejt, olyat, aki a nők problémáit is megvillantva a különc alakokkal is szolidaritásra képes, hiszen együttérzésében mindig ott van a „brutálisan őszinte” felismerés, hogy csak a pofon őszinte: „mindannyian, csak bohócok vagyunk”.   

Végezetül Hozjan Danijela a kiadó, a Lendva Községi Kultúregyesületek Szövetsége nevében szólt az egybegyűltekhez, jelezve, hogy a kultúregyesületek szövetségénél működő irodalmi foglalkozások mentén – melyeknek Sijarič Biserka is állandó résztvevője – a Harmatfogók antológiasorozat mellett a jövőben más alkotók hasonló kezdeményezését is fölkarolják.        

A költő és fotós a jövőbeli terveiről szólva elmondta, kicsit elfáradt; még az év végéig egy önálló fotókiállítást tervez, aztán a többi majd megy magától, s ahogy Paušič Olga záró mondatában állt, vagy ahogy a Ženska (Nő) című versében előrevetíti: „oly lépések következnek, / melyek a lélegzetet is elállítják”.

A műsorban felléptek Szőke Krisztina és Bači Jasna versmondók, valamint Šimonka Tjaša énekes.

biserka konyv4318

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben