kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Vagyunk, amik vagyunk

kofetar4318A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Kofetarji színjátszócsoportja fennállásának 10. évfordulóját újabb premierrel, a „Smo, kar smo” (Vagyunk, amik vagyunk) című komédia előadásával ünnepelte hétvégén a teltházas Színház- és Hangversenyteremben.  

Alapjában véve jó, a helyi körülményekre és a társadalmi gondokra, a múlt hibáira és a déli köztársaságokból bevándorlók problémáira fittyet hányó magatartásra, valamint a túl sok nosztalgiára és a jelenlegi nagyzásra is rámutató darabot láthattunk Nađ Éva rendezésében, olyat, amit két szerző (Cár József, Paušič Olga) korábbi műveinek felhasználásával Štampah Miha gyúrt össze laza szálakkal kapcsolódó színpadi alkotássá. Az elsődarabos rendező mellesleg az aerobic- és fitneszoktató szerepében is jelen volt a darabban. A felszolgálónőre várakozás nyitó és záró jelenetei között a témák ismerősek: jelenetek egy házasságból, a régi nyaralások története, egy-egy régi kapcsolat szövődése, mindez bőséges déja vu érzéssel fűszerezve. Illetve egy-egy felemelkedő életsors (a takarítónőből banki dolgozó) megpendítése, a Veritas borozó körüli bonyodalmak felvillantása (a szigorú előírások betartatása), vagy az idősek otthonában lakók élelmezése körül forgott a darab.   

Az előadás kissé vontatottra sikeredett, főleg a jelenetek váltakozásának a szünetében volt tapasztalható némi űr. Ezekkel az egyébként rendkívül dinamikus epizód-történések sodrása egy kicsit lelassult, de mindvégig tartogatott meglepetéseket.  

A fellépők közt voltak, akik a Kofetarji 10 éve alatt az öt játszott darabban mindvégig szerepeltek (Unger Mira, Paušič Ivo és Larnsak Dragica), mások később csatlakoztak a társulathoz.

A darab végén a darab figuráinak személyes életútjáról és a lendvaisághoz fűződő emlékeikről is sok minden kiderült, volt, aki a bizonytalansága révén jutott választott asszonyához, volt, aki „semmit sem bánt meg” abból, ami miatt a nőkkel való találkozásai kapcsán „bűntudatot” kellene éreznie, s volt, aki világutazó zarándoklata előtt is saját egója szerint cselekedett: vagyok, aki vagyok! S el is hisszük nekik!

Az előadás után a Kulturális Közalapítvány lendvai kirendeltségének vezetője, Magdič Janja a szervezet elismerésével tüntette ki a színjátszócsoportot.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben