kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Eredeti mintákkal a hagyományok ápolásáért

himzes4418A Pártosfalvi Rózsa Kézműves Egyesület a hétvégén gazdag tárlattal örvendeztette meg a helyieket. A hímzések a tűzoltóotthon termében kerültek közszemlére, az eseményt rövid megnyitóval tettek ünnepélyessé.  

Szép számú érdeklődő jelent meg a szombat délutáni megnyitón. A hímzők munkáiból készült kiállítás ismét bebizonyította, hogy a népművészetet ezen formáját is fontos továbbvinni, életben tartani, hisz a terítőkre, falvédőkre, díszpárnákra öltött díszítések gondos kezek munkáit dicsérik és óriási értéket hordoznak.

Az egyesületbe tömörült asszonyok jól tudják, hogy a hobbijuk nem csak egy időtöltés, hanem hagyományápolás is, ezért aggódva tekintenek a jövőbe, hogy mi lesz akkor, ha majd egyszer nem lesz érdeklődés a folytatásra. Sajnos az egyesület tagjai között nincsenek fiatalok, a fiatalabb generációt nehéz bevonni és főleg megtartani. Az ünnepélyen felszólalók épp ezért a dicséret mellett biztató szavakkal is illették a tagokat, hogy a munkát érdemes és kell is folytatni.

Az egyesületet tagjai Horvát Margit gondos szárnyai alatt fejlődtek. Az iparművész tavaly búcsúzott el a csoporttól, a helyét idén már Nemec Rozina vette át, akinek a vezetésével a tagok tovább tökéletesítik az öltésfajtákat és az újabb technikák elsajátítását. Az egyesület vezetője, Vogrinec Metka hálásan köszönte meg az új oktatónak a munkáját.

A megnyitón jelen volt Moravske Toplice Község polgármestere, Glavač Alojz, a magyar önkormányzat részéről Vugrinec Zsuzsi, a nemzetiség művelődési intézet részéről pedig Vida Simona. A tárlatban többek közt eredeti mintákat és a richelieu-technikával készült műveket tekinthettek meg az érdeklődők a hétvége folyamán.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben