kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Temperamentum és poénpuffogás másfél órában

szinhaz4518Alfonzo Paso a 20. századi spanyol drámairodalomnak, a komédiának és a szatírának meghatározó alakja. Bár világirodalmi rangra sohasem emelkedett, s a  Játékszín társulata által október végén Lendván előadott „Hazudj inkább, kedvesem” című bűnügyi komédia sem tartozik az író kiemelt alkotásai közé, a siker borítékolva volt.

A helyzetkomikum és a nem kevés hitchcocki, valamint Agatha Christie-i késletetés-technika az, ami miatt ma is nézhető, sőt ideig-óráig élvezhető is a darab.

Ami a spanyol temperamentumot illeti, a gyors színpadi mozgás és az egyajtós ki- és bejárás, mit járás, szaladgálás az egyik fő hangulati elem. De egy bűnügyi komédia a gyilkosságok és a krimi sejtelmessége mellett a titkot és a titokfejtést is magában kell hogy hordozza. S ez jön is: a sejtelmes homály, a gyorsan felkattanó villanyfények, vagy csak a jelzésnek használt, a gyengélkedő árammal együtt pislákoló fények is a krimihangulat rég bevált elemei.

Nem utolsósorban a kellékek és a tárgyak, főleg a központi helyen álló heverő, melyen a szerelmi kapcsolat is bonyolódik, az alá rejtett hullával pedig amolyan megfordított ravatallá lényegül át.

A budapesti Játékszínben januártól játszott előadásban olyan nevek tűnnek fel, mint Csonka András, Kerekes József, Tóth Enikő, Petyi János és Sík Kata. Ráadásul Paso művében tökéletes a poénadagolás, így a Radó Denise rendező által színpadra vitt darab Lendván is sikert aratott.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben