kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Forgatókönyvet írni nem könnyű, de izgalmas

forgatokonyv4518Pénteken a Dobronaki Ifjak Szervezete rendezésében, szép számú, főleg fiatalokból álló közönség jelenlétében Magai Miklós és Noll-Batek Kristóf beszélt a forgatókönyvírás rejtelmeiről, a hollywoodi és a magyar filmgyártás és filmkészítés közötti különbségekről.

Magai Miklós, aki az irodalom felől (irodalom szakosként) érkezett a szakmába, elmondta: kezdetben a történeti szál bogozása, valamint a rendezőnek szánt utasításoknak a leírása, és nem a megjelenítés jelentette számára a problémát.     

Ami a forgatókönyvírás folyamatát illeti, Miklós egy busójárásról szóló film forgatókönyvének a megfilmesítését mutatta be, Kristóf pedig egy tiszazugi, 1930-as évekbeli történet szociológiai-politikai hátterét boncolgatta, melynek alapján az ottani „asszonynépnek” a férjeik meggyilkolását kiváltó cselekedetét szeretné feldolgozni.

Szó esett a Star Wars- és a Superman-filmekről is, hiszen az ilyen filmek újra reneszánszukat élik, s ez érvényesül a zenében is, például ismét divatos a hetvenes és nyolcvanas évek elektronikus zenéinek a felelevenítése. Az előadás végén egy kreatív játék során ki-ki kipróbálhatta képességeit a forgatókönyvírás műfajában.
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben