kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

Túlélni „Kínában gyártott” nélkül

herman4618Ez a gondolat három éve foglalkoztatja Herman László festőművészt, aki a Made in China című ciklusával ezúttal a ljubljanai közönségnek mutatkozott be a Szlovén Nemzeti és Egyetemi Könyvtár (NUK) kávézójában november 6-án.

A tömeggyártás, a zsúfolt raktárak és a globalizáció tényét a tárlatot megnyitó kurátor, Anamarija Stibil Šajn szellemesen a művészet egyediségére hivatkozva magyarázta el az érdeklődőkkel megtelt hangulatos helyiségben. Többek között arra is kitért, milyen kicsiny cselekvés, egy üzlet raktárába való bepillantás késztette a festőt arra, hogy kínai ecseteket ragadjon, valamint Kínából származó kellékekkel és festékkel kartonra festve életszerűen és hitelesen üzenjen és figyelmeztessen az egyediség, az unikum, a másság kihalására a három macska, a hidak, a Selyemút, a kínai fal, Mao Ce-Tung, a dobozok, éttermek motívumaival. Ezen a ponton lép színre a művészet univerzális, mindenki számára érthető nyelve, és maga az alkotó, aki vállalja a másságot, aki ki mer állni a tények sajátos értelmezése mellett.

Egykoron a Selyemút kötötte össze a Keletet a Nyugattal, a szerző viszont a művészet útját választotta, színeket, kompozíciókat, fényeket, új szférákat tárva elénk. Így a „Made by Herman László” védjegy egyedi művei gondolkodásra késztetnek bennünket a vizuális információrengetegben.

A megnyitót Hana Mačkušek énekes és zenésztársai fellépése tette még ünnepélyesebbé. 

Horvat Livija

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben