kele
perec1
garas1
62. évfolyam
49. szám
Lendva 
2018. 12. 06.
kiscim4918
 

Új szobrok, új törekvések

cim szobor4718A LindArt lendvai ifjúsági képzőművészeti tábor, mely idén a tanár-diák, mester-tanítvány tandemekkel – Colin Foster és Sárkány Balázs, Lestyán Goda János és Gyurcsovics Mihály, Matej Frlic és Petja Novak –komoly lépést tett a „felnőtté válás” felé, valamint a lendvai Európa Kulturális Fővárosa 2025 előkészületeinek egyik, ha nem a legjobb projektje volt, három új szabadtéri szoborral gazdagította a várost. A parkban felállított alkotásokat, Sárkány Balázs Sárkányfej című márványszobrát, Gyurcsovics Mihály Glóbuszát (képünkön az előtérben), valamint Petja Novak Angyali diadal című betonszobrát a minap mutatták be a bronzöntő művésztelep kiállításán.

 

 

„Az állandóban a változó” jegyében

 

bronzont47181Pénteken ünnepélyes keretek között nyitották meg az idei, sorrendben már 46. Lendvai Művésztelep alkotásainak a tárlatát a lendvai vár padlásterében. A kiállítás-megnyitó második részében az idei LindArton készült, a városi parkban felállított szoboralkotásokat is bemutatták.

Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntője után Pisnjak Atilla művészettörténész sorra vette az alkotásokat, kiemelve az egyes alkotók egyedi kezdeményezéseit, stiláris újításait. Pisnjak emlékeztetett: a bronzöntéssel a tisztes férfiúi korba lépő művésztelep több fejlődési szakaszon ment keresztül. A korábbi fa-kő-fém anyagválasztást később a bronz vette át. Így történt ez idén is, amikor újabb hét új alkotással gazdagodott a gyűjtemény. S ezáltal, a regionális kereteket is túllépve, a közép-európai térségben is kiemelkedő hely illeti meg a lendvai kisplasztikai gyűjtemény alkotásait és alkotóit.

bronzont47182Az idei „termésben” is, ahogy 2005-től szinte mindegyik művésztelepen, az eredetiség és a sokszínűség, a formai és eszközbéli újítások, a kísérletező szellemiség került előtérbe. Így például Metod Frlic alkotásában, amelyben már a szoborszerűséget is meghaladó gesztust gyakorolja. Gaál Tamás és Lestyán Goda János esetében előbbi a szobor által kifejezhető, játékszabályok nélküli játékosságra helyezte a hangsúlyt, utóbbi a hal-háló sokrétű vallási és művészetbeli üzenetet járta körül. Akárcsak a lendvai művésztelep „állandó visszatérője”, Lipovics János, aki Odüsszeusz végső hazatérésének a pillanatát – talán Kharónra rímelő hazatérését – önti formába.

bronzont47183Király Ferenc Vénusza a „Marssal való társalkodás” jegyében fogant, robosztussága is erre utal; gyönyörű alkotás már a megszokott zsánerben. Ahogy Colin Foster kacsacsőrű rákok sorozatának újabb darabja is, melynek „bőrfelületén” a fény-árnyék játéka, ennek megkomponáltsága is figyelemre méltó. A művésztelep alkotói között Anže Jurkovšek Ősforma című alkotásával a fiatal művész a természetben megbúvó formákból indul ki, amelyeket továbbgondolva egy új, tárgyiasult világba helyez át.   

Gerič Ferenc, aki a bronzöntést sok éve vezeti és szervezi, megköszönte a művészek részvételét a művésztelepen, megnyitotta a kiállítást, melynek darabjai megbecsült alkotásai lesznek a padláson található gyűjteménynek.  

 

A LindArt három alkotása a parkban   

A kiállítás-megnyitó második felében a tanár-diák, mester-tanítvány tandemek – Colin Foster és Sárkány Balázs, Lestyán Goda János és Gyurcsovics Mihály, Matej Frlic és Petja Novak – által készített, s azóta a lendvai parkban felállított alkotásait is bemutatták.

Sárkány Balázs Sárkányfej című, kararai márvány alkotása a népi hiedelemvilágban gyökerezik, így a Makovecz-házzal is sajátos párbeszédet folytat.

Gyurcsovics Mihály mérnöki precizitású gömbje (Glóbusz 2) a teljesség és az örökkévalóság szimbólumaként finoman illeszkedik a park sokszínűségébe.

Petja Novak Angyali diadal című betonszobrának két egymásba fonódó alakjának, s ezáltal sajátos dinamizmusának köszönhetően egy helyben forgó angyalpárt ábrázol. Matija Filo zágrábi növendék is jelen volt a LindArton, de a szobrát nem fejezte be.

MCSi Design