kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Értékteremtő hagyományt éltetnek

oszitalalk4718Szombat délután a muraszombati Szapáry várkastélyban 9. alkalommal rendezte meg hagyományos Őszi Találkozóját a Muraszombati Baráti Kör Magyar Művelődési Egyesület. A közösség tagjai a kiállítóteremben bemutatták kézimunkaszakkörük idei munkáit, majd kultúrműsorral kedveskedtek a vendégeknek.

Az egyesület elnöke, Sečko Zsuzsa, illetve a Lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet munkatársa, Vida Simona a vár kiállítótermében köszöntötte a magyar kultúra és népművészet kedvelőit. Vida Simona a kiállított szebbnél szebb kézimunkák kapcsán felidézte, hogy a hetési hímzés újjászületésében nagy érdeme volt Kerecsényi Edit néprajzkutatónak, valamint a Muravidéken működő hímzőszakköröknek és vezetőiknek. – A szlovéniai magyarság a népművészeti értékei közül nem véletlenül legbüszkébb a hetésinek nevezett népviseletére és hímzésére. A kiállított hetési mintával kivarrt terítők, abroszok mind arról tanúskodnak, hogy a muraszombati Baráti Kör kézimunkázó tagjai is értékteremtő hagyományt éltetnek – fogalmazott.

A Baráti Kör tagjainak régi vágya teljesült, amikor 2009-ben a hímezni, kézimunkázni szerető asszonyaik szakkörré alakultak Horváth Margit csentei népi iparművész vezetésével. A leköszönő oktató helyét Nemec Rozina vette át, akinek irányításával a tagok továbbra is őrzik a kézimunka hagyományát. A szakmai vezető elmondta, hogy könnyű dolga volt, amikor a muraszombati asszonyok csoportját átvette, hiszen a tagok már mindannyian kellő tapasztalattal rendelkeznek a hímzés terén. A találkozókon valóban elsőbbséget élvez a hetési minta, de időről időre más tájegységek motívumai és különféle technikák – richelieu, madeira – is előkerülnek.

Sečko Zsuzsa néhány kedves szóval megköszönte a szakmai vezetőnek, hogy átvette a csoportot, majd megnyitotta a kiállítást.

A kézimunka-kiállítás és az énekkarok találkozója értéket közvetít és segíti a mára szórvánnyá vált muraszombati magyarság megmaradását. A rendezvény célja, hogy a fellépő és a közönség is jól érezze magát, valamint anyanyelvükön, magyarul társalogva töltsenek el egy délutánt. Ennek fényében folytatódott a vár különtermében a program kultúrműsorral. A kisszínpadon egymást váltották a muravidéki hagyományőrző egyesületek kórusai. A Baráti Kör népdalköre mellett a hármasmalni, a radamosi és a domonkosfai népdalkör lépett fel, továbbá Dancs Rózsi szavalattal, Šetar Lucija gitárral lépett fel. Az egyesület szárnyai alatt magyar nyelvet tanuló gyermekek pedig dalos gyermekjátékokkal színesítették a programot.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben