kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

Pupilla ősbemutató: intim és nosztalgikus hangulat

pupilla4718A lendvai Pupilla Bábszínház pénteken este a Lendvai Zsinagógában bemutatta legújabb előadását, az Eszter vagy a sorsok ünnepe című báb-árny-fényjátékot, mely ezúttal a felnőtt közönséghez szól.    

Az előadás helyszínére már a belépés is egy külön dramaturgián alapult, hiszen az előadásra váró közönségből a színész véletlenszerűen választott ki hatfős kis csoportokat, családi fotó mintájára polaroid kamerával lefényképezte őket, nekik ajándékozta a fotót, bekísérte őket a terembe, ahol körbeülve pörgettyűvel egyfajta sorsjátékot játszottak az előadás kezdetéig.

A darab két párhuzamosan folyó történetet terített a néző elé. Az első Eszter könyvéhez, egy héber szent szöveghez vezet vissza, melynek keletkezése valószínűleg a perzsa kor végére vagy a hellenista kor elejére tehető. A szép zsidó árva lány, Eszter történetét követjük, akit királynéjául választ maga a király. Gyámja tanácsára elhallgatja származását, majd amikor népe veszélybe kerül, mérhetetlen bátorságáról tanúbizonyságot téve, életét megkockáztatva a király elé lép és megmenti népét. Majd a másik pillanatban Lendván találjuk magunkat 1944-ben, amikor a történelmi sötét eseménye, a holokauszt félbeszakítja egy másik Eszter addig gondtalan gyermekkorát…

A történetet, melynek koncepcióját és forgatókönyvét Mojca Redjko készítette, Miha Golob rendező több bábszínházi technikával hozta közel a nézőkhöz. A klasszikus bábok inkább hátraszorultak és szerepet kapott a színészi narráció, a fényjáték, az árnyjáték, az animáció. Külön szerepe van a díszletnek, mely a Pupillánál már megszokott módon Šinko Sabina munkáját dicséri. A régi idők fényképeinek barna árnyalataival nosztalgikus és intim hangulatot teremtett, ami külön varázsa az előadásnak. Az eredeti régi lendvai fotók reprodukciói pedig (a zsinagógában felállított állandó kiállításból) díszletelemként is jelen vannak. A szerepeket Kavaš Petra és Vratarič Vitomir régi pupillások alakították, külön odaadással.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben