kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

A hagyomány anyáról leányra öröklődik

himzo48181Szombaton ismét megtelt a göntérházi faluotthon szebbnél szebb terítőkkel, hímzésekkel és horgolt kézimunkákkal, valamint a falusiakkal és az innen elszármazottakkal, vagy éppen csak olyanokkal, akik a jó társaság miatt érdeklődtek a kézimunkaszakkör hagyományos kiállítása iránt.

Šebjanič Valéria, az Őrség ME elnöke a két polgármesterjelöltnek is szóló köszöntőjében utalt a 14 éve működő egyesület hímzőszekciójának a sikereire, arra, hogy még mindig nagy örömöt jelent egy-egy szép alkotás elkészítése, így például a hetési viseleté, melyet több kéz munkája hozott össze.

Török Eta népi iparművész, hímzőmentor pedig a tőle megszokott hévvel ecsetelte a hímzőszakkör munkáját, a kiváló teljesítményeket – közöttük a 86 éves Rozika néni alkotásait –, s méltatta az összetartó erőt és az esztétikai nevelést is jelentő népi hímzést, valamint a fiatalok, a stafétabotot átvevő Fehér Andrea és Nemec Zinka bátor kiállását, Nyakas Irénke sokoldalú segítségét is. – Nem kell félni attól, hogy a lányok, akik közben gyermeket szültek, abbahagyták a hímzést és a kézimunkát. Mert ugye tudják, olyan ez, mint ahogy a vasutasra mondják: akit „a mozdony füstje megcsapott”… 

himzo48182Harmadikként Soós Mihály, az MNMI igazgatója szólt az egybegyűltekhez, aki Bíró Józsi bácsi mondását erősítette meg, mely szerint ennyi doktori végzettségű talán egy faluban sincs – s ezt a hímzőkre is vonatkoztatta, majd kívánt még sok hasonló kiállítást és alkotói kedvet az asszonyoknak. A kiállítás szombaton és vasárnap volt megtekinthető.
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben