kele
perec1
garas1
62. évfolyam
49. szám
Lendva 
2018. 12. 06.
kiscim4918
 

Közös platformon, az írás elkötelezettjeiként

panon48182Kedden mutatták be a Lendvai Könyvtárban a muravidéki költők és prózaírók alkotásaiból összeállított, négy szerző által jegyzett, Panonske pletenine (Pannon kötelék) című kötetet.

Titan Felix, az est moderátora a könyv kapcsán a recenzens, Sedar Klaudija véleményéhez igazodva kifejtette: nem is annyira irodalmi és irodalomtörténeti szempontból fontos a kötet megjelentetése, hanem sokkal inkább a Mura-menti tarka vidéknek az emberi lélekre gyakorolt hatását tükrözi, így maga a tájegység szinonimája is, „társszerzőként” pedig a jellem- és típusábrázolásnak is példája.

panon48181A négy szerző, Paušič Olga, Klopčič Cesar Ivanka, Antič Olga és Šedivy Marija nem először mutatkozik be a lendvai közönségnek, de közös kötetben még nem szerepeltek. Ezért ki-ki a maga tájegységének, Paušič Lendvának, Cesar a radgonai határmentének, Šedivy származása révén Filócnak, Antič pedig a „Prlek-vidéknek” az írója. Paušič műveiben a társadalmi probléma és a társadalomkritika is fontos szerephez jut, akár verset ír, akár prózát. A próza- és versíró Antič pedig verseiben olyan témákat is felkarol, amelyek a személyiség válságát és az egzisztenciális útkeresést is felvállalják.

A szerzők, bár mindannyian birtokolják a muravidéki nyelvjárást, még igyekeznek a szlovén irodalmi nyelvet alkalmazni írásaikban. A felolvasás során elhangzott, mindannyian tanítói-tanári pályáról mentek nyugdíjba, s bár voltak próbálkozásaik, de mégis a nyugdíjba vonulás után fogtak neki az írásnak.

MCSi Design