kele
perec1
garas1
63. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2019. 10. 17.
kiscim4219
 

Zlatko Kraljić lázadó regénye

kraljic50181A Murakon muraszentmártoni fesztivál vezetője, Zlatko Kraljić íróként és festőként is igen termékeny időszakát éli, hiszen sorra ontja a verseket és a prózákat szlovénul és horvátul. 

 

Ebből kifolyólag a Lendvai Könyvtárba is gyakran ellátogat, hogy műveit az itteni közönség is megismerje. Így történt ez a múlt héten is, amikor kiállítással egybekötött író-olvasó találkozót tartottak a könyvtárban és a kultúrotthon galériájában. Ezúttal Kraljić legújabb, Upornik (Lázadó) című, hosszabb lélegzetű prózáját mutatták be Halász Albert igazgató moderálásával. A kötet a ljubljanai Apokalipsa kiadó gondozásában jelent meg. A képekre (fejezetekre) osztott mű előszavában az író, amolyan hangütésül Herman Hesse: Demian szövegéből közöl részletet, melyben a regényíró habitusát fogalmazza meg, „isteni cselekvésként” jellemezve az írásfolyamatot.

kraljic50183A posztmodern regényben a modern kor és a kufárok által falhoz állított ember szorongásai szólalnak meg, aki különböző márkajelek (Spar, Toshiba, BMW) bűvöletében él, s valósággal függővé válik ezektől. A Spar új Jeruzsálemként tűnik fel, amikor a kettőt veszel, hármat kapsz akciók fogságába kerül az ember. Míg végül a Vatikán is ennek az ördögi körnek az egyik bástyájává nem válik…

kraljic50182

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben