kele
perec1
garas1
63. évfolyam
34. szám
Megjelenés:
2019. 08. 22.
kiscim3419
 

Követőkre talált  

szunyogh0319A Szúnyogh Sándor Fogalmazási Verseny évente alkalmat kínál arra, hogy az irodalom utánpótlására is gondoljunk, a fiatal írók megjelenésének is teret kínálva fel. Az évről évre növekvő színvonal azt bizonyítja, hogy legismertebb, a határon túli régiókban is elismert írónkat, újságírónkat a fiatal nemzedék is példaként követi, tevékenysége, irodalomteremtő akarata ma is követőkre talál.

 

 

Gondolatok, melyek évek múlva is visszaköszönnek

 

A Szúnyogh Sándor-emléknapon, január 10-én a Lendvai Zsinagógában kiosztották a költőről elnevezett fogalmazási verseny 2018/2019-es díjait. A Szúnyogh Sándor-díjat Toplak Anna, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola harmadikos gimnazistája érdemelte ki A kultúra jelene és jövője városunkban című dolgozatával.

A muravidéki magyar irodalom meghatározó, legtöbbet fordított költője, a Tavaszvárás-nemzedék tagja, kultúraszervező, újságíró-szerkesztő, fordító és tanító, az 1998-ban elhunyt Szúnyogh Sándor emlékére szervezett estet versek nyitották. Vajdasági előadóművészek, a Zentáról érkezett Verebes Krnač Erika, Szerda László és Zsoldos Ervin délvidéki magyar költők műveit adták elő hagyományos és megzenésített változatban. A szépszámú közönséget Soós Mihály, a versenyt szervező MNMI igazgatója köszöntötte, míg Szúnyogh Sándor emlékét Bence Lajos író-költő idézte fel, a fogalmazási verseny zsűritagjaként ismertetve nagyvonalakban a verseny eredményeit is, kiemelve az évről évre tapasztalható színvonal-emelkedést.

– Igaz, sok még a nyelvi vétség, a bizonytalan tapogatás, de tartalmi vonatkozásokban, a fogalmazásokban tapasztalható gondolati gyarapodás, ez kétségtelen. Ezek olyan erények, melyek az írástudói felelősséggel is kapcsolatba hozhatók, s a közösség „sorskérdéseire” is ráirányítják a dolgozatíró figyelmét. Ilyenek például a viselkedéskultúra hiányosságai, a nyelvi egyenjogúság kérdései vagy a kultúrpolitika elégtelenségei, s a kritika hiánya. A lényeg, hogy bátrak legyünk kimondani, leírni a véleményünket, akkor is, ha nem mindenkinek tetszik – mondta Bence Lajos, s azt javasolta a fiataloknak, minden nap írjanak le egy gondolatot, mely évek múlva is visszaköszön. Néha egy szó is elég, hogy a szituáció újra feléledjen és működésbe hozza az agytekervényeket! S a tavalyihoz díjkiosztón elhangzott írói tanácshoz hasonlóan zárta gondolatait: Csak lendületből és lazán! Bence Lajos mellett a zsűrit dr. Gróf Annamária nyelvi szaktanácsos és Pisnjak Mária, az Oktatási Intézet magyar nyelvi szaktanácsosa alkotta. Mint Vida Simona programfelelős tájékoztatójából elhangzott, 58 dolgozatot – 40 általános és 18 középiskolás tollából – értékeltek és minden korcsoportban három helyezést ítéltek oda.

Az elismeréseket Soós Mihály, az MNMI igazgatója és Király Meszelics Jutka, a Népújság felelős szerkesztője az összes díjazott fogalmazást tartalmazó Halicanumi üzenetek című melléklet kiadójának képviselőjeként adta át. Az elismerések mellé minden díjazott hagyományosan a Bánffy Könyvesbolt könyvutalványát vehette át, majd tavasszal tanulmányi kiránduláson vehet részt.

 

A Szúnyogh Sándor Fogalmazási Verseny korcsoportonkénti első helyezettjei

 

Általános iskola:

6. osztály – Kančal Lucija, 1. Sz. Lendvai KÁI7. osztály – Nagy Lizett Emma, 1. Sz. Lendvai KÁI8. osztály – Sobočan Larisa, 1. Sz. Lendvai KÁI9. osztály – Göncz Tamara, 1. Sz. Lendvai KÁI

Középiskola:

1–2. évfolyam – Somi Eva, SPTŠ Muraszombat

3–4. évfolyam – Gjuran Gloria, Lendvai KKI

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben