kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

A kultúra éltetői

nivodij0419 065Idén a magyar kultúra napján négy muravidéki kultúrapártoló és kultúraéltető kapott kitüntető elismerést, nívódíjat: Bažika Magda sokoldalú kultúraépítő és fáradhatatlan egyesület-vezetői munkájáért (képünkön), Herman László képzőművész a képzőművészeti nevelés terén és a ljubljanai magyarok nyelvi megmaradásáért végzett tevékenységéért érdemelte ki a díjat, Kovač Tünde a néptánc szerelmeseként számít példamutatónak a fiatal nemzedék körében, Koša Klára pedig elődeinek nyomdokaiba lépve vállalt oroszlánrészt Felsőlakos kulturális fejlődésében. A kultúra éltetői nem csak fogyasztják, de ápolják is a reájuk bízott értékeket – hangzott el.

 

 

Számvetés a kultúra napján

 

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szervezésében a lendvai Színház- és Hangversenyteremben szombaton rendezték meg a magyar kultúra napjára szervezett ünnepi műsort, melynek keretében már hagyományosan átadták a Zala György kulturális nívódíjakat. Az est az 50 éves Kaláka együttes „Hét határon át” című műsorával zárult.

Pál Péter színinövendék Kölcsey Himnuszát tolmácsolta, majd a fiatal költő-versmondó a Nyomorultak című musicalból is elénekelt egy betétdalt Pál Emil zongorakíséretével. A rendezvény ünnepi szónoka, az MNMI igazgatója, Soós Mihály hangsúlyozta: itt, a Muravidéken büszkék lehetünk arra, hogy évről évre a kultúra bővüléséről beszélhetünk. A kultúra nem csak a több mint ötven különböző egyesületben és szakkörben él, s irodalomban, színjátszásban, népdalban és néptáncban, a hímzőszakkörök tevékenységében érhető nyomon, hanem a családokban is, az anyanyelvi nevelés első helyszínén. Soós hitet tett amellett is, hogy a jövőben is lesznek olyanok, akik a kultúrát éltetni fogják, így a kitüntetettek nyomába lépnek.    

Elsőként Herman László képzőművész lépett a díjkiosztó színpadra, aki a laudáció szerint szülőfalujában, Felsőlakosban a képzőművészeti nevelés terén végzett tevékenységéért, a magyar nyelv oktatása keretében a ljubljanai magyarok nyelvi megmaradásáért végzett önfeláldozó munkásságáért érdemelte ki a különdíjat. Herman vérbeli képzőművészként évtizedek óta gyakran választ hazai, sokszor fájó témát is egy-egy sorozatának a keretei között (Muravidéki lakodalom), s olyant is, amellyel érintettségét kívánja hangsúlyozni (Séta a Versailles-i kertben), vagy legutóbb a Made in China című képsorozatában. Köszönő szavaiban a muravidéki képzőművészek közé való befogadásként értelmezte a díjat, melyet szülei emlékének ajánlott fel.

Kovač Tünde, a Muravidék Néptáncegyüttes szervező-vezetője a fiatalok beavatásával a néptáncba, valamint a kultúra más területeibe való bekapcsolódásával, példaadó szerepével érdemelte ki a nívódíjat. A „tűsarkú cipőnek a néptáncos cipőre cserélésével” végérvényesen is elkötelezte magát a népi kultúrával és hagyományőrzéssel a diákévek befejező szakaszában. Szülőfaluja, Völgyifalu kulturális életében is mindig kereste az alkalmat a tevékenység folytatására, illetve tagja a lendvai Vita kamarakórusnak is. Mint mondta, a család és a velük töltött idő rendkívül fontos számára, de a kultúra, a hagyományápolás mellett elkötelezte magát.

Koša Klárit, a felsőlakosi Arany János Művelődési Egyesület elnökét is korán magával ragadta a falusi kultúrában való aktív részvétel, amit Mód Júliától és Dragošič Máriától kapott örökbe. De később is az ő nyomdokaikba lépve próbálta megszervezni a falu kultúráját az igények és a szükségletek mentén, többek között hímzőszakkört alapított, megszervezte a régi fotók gyűjtését és kiállítását a faluban, amely kiadás előtt áll, a fiatalok és a színjátszók tevékenységét is mindig támogatta, legutóbb divatbemutatóval próbálta felhívni a figyelmet a hetési népi hímzésnek a felhasználhatóságára, továbbörökítésére a divatszakmában. 26 éve vezeti szülőfaluja kultúregyesületét, s ahogy a díjat megköszönve mondta, továbbra is a jó Isten áldásával szeretne jelen lenni a magyar kultúra és közösségalkotás terén.

Az idei életműdíjat Bažika Magda vette át a Csentében megalakult első muravidéki hímzőszakkör létrehozásában, a kulturális élet szervezésében, irányításában vállalt és végzett sok évtizedes, önzetlen és áldozatos munkásságáért. A nyugalmazott tanítónő szerteágazó tevékenységével érdemelte ki az elismerést; vezette a gyermekeket a betűvetéstől egészen a fiatal értelmiségi létig, s a falu kultúrájának művelésében végzett „hivatásszerű” munkálkodásával igazán rászolgált a kitüntetésre – hangzott el a laudációban. A hálaszavak mellett a kitüntetett is örömét fejezte ki, hogy a laudációt „élőben” a lendvai színpadon ő maga is végigélvezhette, s az nem „egy másik helyen” hangzott el. Mint mondta, nagy fordulat következett be az életében, amikor kapcsolatba került Török Etával, akivel együtt sikerült egy ma is jól működő, népes és szorgalmas hímzőkből álló egyesületet toborozni, a népi hímzést pedig a népi iparművészet szintjére emelni.

A díjakat Vida Törnar Judit, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsának elnöke és Horváth Ferenc nemzetiségi parlamenti képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke adta át. A díjazottakat – egy róluk szóló fotósorozat vetítésével a háttérben – Kepe Kocon Lili, Dányi József, Csih Éva és Vida Simona méltatta. 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben