kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Születésnapi és ötletadói köszöntés

nemes04191Nemes László képzőművész a Bánffy Galéria megálmodásánál is cselekvő közreműködő volt, valamint a későbbiekben is gyakran szervezett kiállításokat, zalai alkotók bemutatását is vállalva. A létesítmény felújítás utáni újranyitása alkalmából Virágok virága 2019 címmel egy válogatást állított össze alkotásaiból.

A 70. életévébe lépő alkotót múlt csütörtökön este, tárlatának megnyitásán Soldat Damir gitárkíséretével Kološa Tanja nép- és műdalokkal, Kepe Kocon Lili, az MNMI munkatársa pedig szóban köszöntötte, kiemelve, hogy a fiatal nemzedékek képzőművészeti alapképzésében is részt vállalt a kolozsvári-zalai művészt. Soós Mihály, az MNMI igazgatója a galéria megálmodójaként köszöntötte a művész, valamint megelégedéssel nyugtázta, hogy a megfelelő fényviszonyok biztosításával sikerült ténylegesen is megújítani a kiállítási helyiséget. Örömét fejezte ki, hogy egy erdélyi születésű művész már hosszú-hosszú ideje itt alkot közöttünk, s rengeteg gyereknek mutatta meg a festészet és a rajzolás fortélyait. Az igazgató felidézte, hogy pedagógiai pályája során gyakran hallhatta a szlogenné váló mondatot a szakköri foglalkozásokra készülő gyerekek szájából: „Mi megyünk Laci bácsira!”

nemes04192– Nemes újra és újra bensőséges világát osztja meg velünk, gondolatvilágának, vizualitásának a részesévé avat bennünket, mindahányszor új kiállítással jelentkezik – hangzott el Kepe Kocon Lili bemutatójában. – Laci Erdélyben született 70 évvel ezelőtt, Zalaegerszegen telepedett le, ott tanított, de kisebbségi mivoltát a Muravidéken élte tovább, s ezért mi nagyon hálásak vagyunk neki. Nem tud egy helyben maradni, ezért ciklusokban alkot, s a virágok legújabb ciklusát is hosszabb készülődés után készítette el. Szereti a talányosságot is, s ma is viszonylag tág asszociációs rendszerben enged mozognunk. Ha belenézünk a tükörbe, általában az arcunkat látjuk, Nemes festményeiben pedig saját lelkünket is megláthatjuk – mondta Kepe Kocon Lili.

Nemes László ez alkalomból a kiállításhoz szlovén és magyar nyelvű összefoglalót is készített, melyben a virágok és virágcsokrok szimbólumrendszerébe is bevezeti a szemlélődőt. Megköszönve az MNMI-nek a lehetőséget és a kiállított anyagot bemutatva elmondta, hogy a közepes méretű festmények mellett egy falnyi, a legkülönbözőbb témákban készített miniatűrrel is készült a tárlatra.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben