kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Az MNMI az idei Kárpát-medencei programokról egyeztetett

mnni misi0519Évek óta Zenta ad otthont a magyar kultúra napja táján a Kárpát-medencei kulturális intézmények találkozójának a már hagyományos Kárpát-medencei Kerekasztal tanácskozással és a folyó évre vonatkozó összmagyar vonatkozású kulturális stratégia elfogadásával. A tanácskozáson idén is részt vett a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI).

Idén a Kárpát-medence intézményeinek képviselői mellett a diaszpórából, így Macedóniából, Boszniából is érkeztek küldöttek, akik mint újoncok be is mutatkoztak. Az eseményen a Mák Ferenc által vezetett szlavóniai kutatásprogramba való bekapcsolódási lehetőség is előtérbe került, melybe a kutatásvezető szerint a Muravidéket is be kívánják vonni. A Hagyományok Háza is hasonlót fontolgat, akik értelemszerűen a népzene és a népi hagyomány megőrzéséről és a tovább képzési lehetőségekről szóltak. A Magyarság Háza képviselője pedig a különböző tájegységek bemutatkozási lehetőségeiről adott ismertetőt, itt az értéktár egyéb bemutatási formái is szóba kerültek. E kérdéskörökben a Kárpát-medencei művelődési intézetek közös stratégiát is elfogadtak, melynek különböző pontjai az értékfeltárást, a nálunk még mindig gyerekcipőben járó digitalizálás fejlesztését sürgették. Ezek azok a területek, melyeket a magyar kormány felé megfogalmaztak.

A föntiek mellett két fontos rendezvényről is szó esett: a már évről évre más-más helyszínen zajló Kultiválról (idén lakiteleki helyszínnel), illetve a „Négy határon át” című nagyszabású interaktív történelmi vetélkedőről, amelyen 77 csapat vesz részt az egész Kárpát-medencéből, s ahova a Muravidék is hivatalos. 

Soós Mihály, az MNMI igazgatója ezenkívül a múlt héten Budapesten tárgyalt a Bethlen Gábor Alap által összehívott megbeszélésen. A Szülőföldön magyarul program kapcsán az oktatás és a magyarországi felvételik ügyével, valamint a már folyó Határtalanul program újdonságaival ismertették meg a meghívottakat. Ilyen például az, hogy a külhoniak is igényelhetnek buszokat a program keretében, amelyekkel külhoni vagy anyaországi testvériskolákat látogathatnak meg ismerkedés és kapcsolatfelvétel céljából. 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben