kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Könyv-elő: Enigma – Az élet örök rejtély

enigma06191Zágorec-Csuka Judit: Enigma. Válogatott versek, izbrane pesmi. Lendva, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet – Zavod za kulturo madžarske narodnosti, 2018, példányszám: 300.

Ezúttal Zágorec-Csuka Judit – költő, író és publicista – válogatott versei kerülnek bemutatásra, amelyek részben már megjelentek korábbi versesköteteiben (Kiűzve az Édenből, Sivatagi szélben, Örömtűzben, Benned neki), de új verseket is közöl, amelyeket dr. Smej Jožef nyugalmazott püspök, teológus, a muravidéki kultúra és irodalom kutatója, költő és a magyar nyelvet jól ismerő műfordító fordított át szlovén nyelvre. A kétnyelvű verseskötetet Zlatko Kraljić grafikus és költő illusztrálta.

Az olvasó valószínűleg megkérdezi, hogy miért Enigma (Rejtély) a verseskötet címe. A választ nem lehet első nekifutásra megadni. A kötetbe került versek többrétegűek: némelyik közülük szimbólumokat is rejt magában és bibliai motívumok is felbukkannak, ezért ezeket többször el kell olvasni ahhoz, hogy kihozzuk belőlük a mélyebb mondanivalót. Hogy megtaláljuk a rejtélyt, amelyet meg kell oldani saját olvasatunk alapján, és amely megoldás nem kell, hogy ugyanaz legyen, mint a költőé. A verseskötet négy ciklust tartalmaz a következő címekkel: Versek Istennek, Zrínyi-versek, Versek a szerelemről és a szeretetről, végül a Létversek.

enigma0619Az Istennek írt versekben érezhető az a kettősség, amely a földi és a transzcendens világ között feszül. A szerző hisz abban, hogy mindenki – a szalmával fedett kunyhóból is – eljuthat a mennyországig, de mielőtt elérné azt, még fel kell nevelnie családi melegségben a gyermekeit. Amikor a végtelen horizont felé halad, bolyong az ismeretlen vadászmezőkön. Mindezt céllal és vágyakozva teszi, hiszen ember, akinek nagy tervei vannak. Ezért nyitott szemmel és kitárt szárnyakkal halad keresztül a világon – bűn volna, ha ezt valaki megakadályozná vagy megnyirbálná a szárnyait! Kérdezi, hogy hol keresse az Istent. A rejtély lényege: keresse a transzcendenciában, a mennyek országában, vagy ott, ahol szélesen kinyílik a lélek és a szív horizontja.

Érdekes ciklus a következő, amely lírikus-epikus versekből áll, és amelyet a 17. századi magyar–horvát Zrínyi család tagjainak ajánl a szerző. A Zrínyi-témakör mint írónak-alkotónak már régóta a kutatási területébe tartozik. A szerelem és a szeretet témájú ciklus négy kedves, könnyed szerelmes verset tartalmaz teli életörömmel, reménységgel és vágyakozással, a másik nemhez való vonzódás légkörében.

A Létversek ciklus tíz verset tartalmaz, alcíme: Én nem voltam még madár, amely szabadon repülhetett… Rejtély? A korlátlan szabadság megéléséről volna szó testben és lélekben? Mégis, mi volna az, ami miatt az embernek érdemes élnie, amire törekszik, s ez milyen irányba tereli az erejét? A válasz az volna, hogy ki kell lépni a civilizációból és magányba kell vonulni, a természet felé kell fordulni, távol az emberektől? Ebben a ciklusban találjuk még A gólyák is visszatérnek című verset, amelyet Cár Jenő színésznek ajánlott a szerző, valamint A hetedik én magam címűt, amelyet pedig József Attila emlékére írt. A versben sokszorosan kimondja s megerősíti a születés, a hazug emberek álnoksága, a szeretők szeszélyessége fogalmakat, végül példának hozza fel Zrínyi Miklós költő és hadvezér nevét. A ciklus utolsó verse Az igazság, amelyben a szerző kifejezi ezzel kapcsolatos gondolatait, amit azért szükséges elmondani, mert: „az igazságot nem lehet lenyelni!”, hiszen fontos, hogy kimondjuk.

Paušič Olga

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben