kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Idén is színes programok

galeria09191Hétfőn tartotta a Galéria-múzeum Intézet Tanácsa az esedékes rendes ülését, amelyen a tavalyi évi zárszámadást és programbeszámolót értékelték, de a 2019-es évre tervezett program költségvetési és fejlesztési tervéről is beszámoló hangzott el.

A tavalyi év az igazgatóváltás és egyéb technikai jellegű nehézségek miatt igen mozgalmas volt – hangzott el többek részéről, amire a levelező ülések nagy száma is utal, viszont az utóbbi évek egyik legsikeresebbikét zárta az intézet.

Baumgartner Dubravko igazgató a tavalyi zárszámadással egybekötött beszámolóban mind a program-kivitelezési, mind pénzügyi szempontból sokszínűnek nevezte az évet. A pénzügyek nem számítottak igazán akadálynak, hiszen csak a várgalériában mintegy 28 ezer tárlatlátogató fordult meg, s ez rekordnak számít (az összes létesítmény látogatószáma 38 ezer volt). A legtöbben a Chagall-kiállításra voltak kíváncsiak, emellett azonban a nyári rendezvények is sok érdeklődőt vonzottak. Az első ízben megszervezett LindArt junior és az azt követő szobrászati tábor is sikeres volt, s a bronzöntés is hét új alkotással gazdagította a galéria szobor- és kisplasztika-állományát.

galeria09192A pénzügyi beszámolóból kitűnt, hogy az eladott belépőkből nem kevesebb, mint 123 ezer euró folyt be, s az értékesítési tevékenységből befolyó 17 ezer euró is jelentős mértékben hozzájárult a pénzügyi terv teljesítéséhez.   

Így a pályázatokat és a költségvetésből származó pénzeket is beszámítva az intézet a tavalyi évet 18 ezer euró többlettel zárta. Az intézmény azonban komoly helyiséggondokkal küzd. Ennek a leküzdésére a volt polgári iskola helyiségeinek igénybevétele mellett az irodáknak kiállítótermekké való átalakítása, a Polgárosodás Múzeuma fölötti helyiségek bérlése, illetve megvásárlása is szóba jöhet az alapítóval történő egyeztetéssel – hangzott el előzetesen a közeljövő terveiről, melyeknek fontos része lesz a várbéli kápolnában végzett feltárás, s a helyiségeknek a felújítása is mintegy 35 ezer eurós befektetéssel.  

Az idei program a tavalyihoz hasonlóan az igazgató szerint ismét „sűrűnek” ígérkezik. Hundertwasser és Hasegawa már idén márciusban nyíló, Kelet és nyugat című kiállítása mellett a Bográcsfeszt alkalmával Christo és Jeane Claude világhírű alkotók kiállítása nyílik. Helyi érdekességként a Történelem és legendák Hadik Mihályról kiállítás jelent majd sok hazai számára kellemes meglepetést. A nyári hónapok egyikében a 70 éves Nemes László festményeit láthatják majd az érdeklődők. A Budapest XII. kerületi galériában lendvai művésznők munkái tekinthetők majd meg a galéria szervezésében (Danč-Roth Marika, Šinko Sabina, Király-Moss Suzanne, Hojnik Cvetka).            

A felújítások mellett a kávéház kialakításáról is szó esett, továbbá a Zala György-szoba anyagának az esetleges áthelyezéséről a Fő utcai helyiségek egyikébe. A belépők árában idén sem lesz változás, újdonságnak számít viszont a város mindegyik kiállítótermére is érvényes kombinált jegy bevezetése, mely így olcsóbb lesz, mint az eddig külön-külön megvásárolható jegyek összesen.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben