kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Minden falunak legyen felismerhető rendezvénye

mnmi1019Múlt csütörtökön a Bánffy Központban a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) szakszolgálata az éves egyeztetésen a művelődési egyesületek elnökei, a csoportvezetők és a szakemberek elé tárta a 2019-es munka- és pénzügyi tervet, de a pénzügyi helyzetet befolyásoló témák, a működtetést zavaró körülmények is szóba kerültek.

A találkozón jelenlévő Horváth Ferenc parlamenti képviselő, a csúcsszervezet elnöke köszöntőjében kiemelte a műkedvelő csoportok és egyesületek, valamint a velük foglalkozó szakembergárda önzetlen munkáját a hagyományőrzés és a népi kultúra művelésénél. A művelődési egyesületek 2018-as programjai szinte teljes egészében megvalósultak, a csoportok próbaszámának kerete is majdnem visszaállt a csökkentés előtti szintre. A szakemberek tiszteletdíja viszont már évek óta nem változott. A díjazás körül kialakult vitában Patyi Zoltán, az MNMI munkatársa kifejtette, ha egy év alatt sikerült a 100 ezres hiányt rendezni, érthetetlen, hogy az éves szinten ennek töredékét jelentő plusz költségvetési forrást nem lehet megtaláln. Soós Mihály, az MNMI igazgatója válaszában kiemelte: csak néhány hónapja van az intézet élén, ezért az ez évi programba és pénzügyi tervbe nem kívánt „beavatkozni”, de lesz gondja erre is a jövőben.

Az idei programban a csoportok már tavalyra tervezett közös bemutatását szeretnék megvalósítani az év végén. Ezek mellett a Halászléfőző Verseny és a Muravidéki Vágta körítéseként néptánccsoportok és gyermek-néptánccsoportok találkozóját hirdetik meg. A Vass Lajos Népzenei Versenyeket, melyeken komoly minősítések zajlottak, mára találkozók váltották fel, amelyen a részvételt a csoportok számára az intézet továbbra is biztosítja. A Megmaradunk című bemutatkozás sikeréből kiindulva idén a muravidéki lakodalmi szokásokat szeretnék feleleveníteni. Az általános iskolákban induló népdaléneklést is üdvözölte a szakszolgálat, hiszen szép eredmények tapasztalhatók, az utánpótlás is biztosított. A népzenei és néptáncos továbbképzésben azonban a szakemberek jelenléte szükségszerű, hiszen a tanároknak ehhez nincs kellő képesítésük.

Az MNMI szakszolgálata a nemzeti ünnepeken és a díjkiosztókon való csoportrészvételt elégtelennek tartja. Az igazgató hangsúlyozta: ez nem csak elvárt, de kötelező is legyen a jövőre nézve. Felhívták az egyesületeket, tegyenek azért, hogy minden falunak legyen egy felismerhető rendezvénye, mint például a Kapornaki Találkozó vagy a zsitkóci gasztronómiai rendezvény…

Végezetül a részvevők helyeselték azt az elgondolást, melyet Soós Mihály saját kezdeményezésében már működtet: a programok naptárban való rögzítését, így elkerülhetők lesznek az egymásra szervezés veszélyei.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben