kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

Hundertwasser & Hasegawa Lendván

HWgawa1119 53A multikulturális eszmeiségnek a jegyében két világpolgár képzőművész, Hundertwasser és Hasegawa jóvoltából, a Kelet és Nyugat kulturális hagyományainak ötvözése révén Japán és Európa találkozik a lendvai várgaléria termeiben. A kiállítás, mely az egyetemes képzőművészet óriásai kiállítás-sorozat része, március 8-án nyílt meg.

Az osztrák Friedensreich Hundertwasser (1928–2000) és a japán Schoichi Hasegawa (1929–) munkássága, függetlenül attól, hogy két világ képviselői, kulturális és művészettörténeti, valamint művészetideológiai téren sem határolódik el egymástól. Ezért a két életműnek a tárlatlátogató elé kerülő fontosabb darabjait is inkább párhuzamos elképzeléseik, motívumkibontásuk révén érdemes szemlélnünk – fejtette ki Pisnjak Atilla művészettörténész, aki tárlatvezetőként a pénteki kiállítás-megnyitás kapcsán kalauzolta végig a sajtótájékoztató résztvevőit a legkorábbi alkotásoktól a Hundertwasser által készített sajátos Biblia- és bélyegtervekig, a Hasegawával való rokon stílusokon és technikákon keresztül a két művész barátságáig. – Két képzőművészeti „égtáj” találkozásának vagyunk szemtanúi ezen a viszonylag nagy terjedelmű kiállításon. De nem csak találkozás ez, hiszen a párhuzamok keresése mellett ez a két életmű szembesítése is egyben. A Kelet és a Nyugat kifejezések már magukban is sok párhuzamot, illetve összehasonlítási lehetőséget rejtenek magukban. A kiállítás érdekessége az is, hogy a keleti világot nem csak Hasegawa szemén keresztül látjuk, hanem Hundertwasser szemén keresztül is. S ez fordítva is igaz, hiszen első találkozásukat követően a 60-as évek elején a japán mester Párizsba is követi barátját, amelynek hatásait már itt, Európában mérhetjük le műveinek technikai vonatkozásaiban. A kiállítás anyaga Richard H. Mayer magángyűjteményéből érkezett Lendvára.

Magyar Janez, Lendva Község polgármestere a sajtótájékoztatón kifejtette: nagy jelentőséget tulajdonít az évről évre megrendezett, az európai képzőművészet óriásait felvonultató kiállításoknak, hiszen ilyenkor ténylegesen is ünnep van a várgalériában. Annál is inkább, hiszen a galéria vezetői és munkatársai szenvedéllyel, szakmai és művészi elkötelezettséggel szervezik ezeket a kiállításokat. Ez városunkat a kulturális idegenforgalom révén is kiemeli az átlagból, és nem utolsósorban – ahogy ez a kiállítás vezérfonala is – az eltérő világok egymásra találásáról tesz tanúbizonyságot.       

A kiállítás-megnyitón Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntötte a szép számú közönséget, Kasaš Mihael, Lendva alpolgármestere pedig felszólalásában kiemelte azt a gondolatot, hogy a községnek is megtiszteltetést jelent, ha egy ilyen nagyszabású projektet támogathat, s hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2025 cím megpályázásánál is nagy súllyal esik majd latba a kulturális hagyományok társítása, a barátság és a kulturális kapcsolatok ápolása. A kiállítást Norbert Hack, a ljubljanai Osztrák Nagykövetség nagykövet-helyettese és Keiko Furuta, a ljubljanai Japán Nagykövetség nagykövet-helyettese is megtisztelte jelenlétével, üdvözölve a tárlat létrejöttét.  

A kiállítást Silvester Gaberšček, a Kulturális Minisztérium Épített Kulturális Örökségek Osztályának vezetője nyitotta meg. A kulturális műsorban Urban Kurbos és Aleksander Živko lépett fel klarinéttal, illetve zongorával. A tárlat szeptember 1-ig tekinthető meg a lendvai várgalériában.
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben