kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Tükröt tartottak a közönségnek

korny szin1119Az 1. Számú Lendvai KÁI Teater.smo csoportjának színjátszói március 6-án a lendvai színházban premier-előadásban mutatták be a TIK TAK című, zenei alapokra és mozgásszínházi elemekre épülő előadásukat.

A háttértartalmakkal bőségesen megtűzdelt előadást Kukovec Doroteja tanárnő állította színpadra, aki már régi ismerőse és többszörös kitüntetettje is a szlovén nyelvterületen folyó alternatív színházmozgalmi eseményeknek. A díszlet és a jelmez készítésénél Štampah Magda, a zeneválogatásnál Kranjec Mario voltak a munkatársai. Az eszméltető-felvilágosító szándékkal – ahogy a szórólapon olvashatjuk – társadalmi és globális problémát is megvillantó előadásban a 10 éves korhatár-megszabás csupán informatív jellegű lehet, hiszen a téma színpadi megvalósítása nem hordoz magában meghökkentő jeleneteket, s a szelídség ellentéte, az agresszió még a mozgásban sem kap hangsúlyosabb helyet.

A felénk tartott tükör: az új világrend kiépítésében és a technikai forradalomban nagy szerepet játszó hulladékképződés és a szemétben való fuldoklás a darabban vizuálisan komoly hangsúlyt kap; a színpad időről időre megtelik műanyagflakonokkal, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni. Mindezt – a kellő megvilágítással „üveges hatást” keltve – csak fokozza a „plasztikvilágot akarunk” skandálás, amelynek fő átérzője a legkisebb szereplő, aki értetlenül áll a jelenség előtt.

Hasonlóképpen megjelenik közelmúltunk másik jelensége, a migráció és kísérőjelenségei, a terrorizmus és a szülőföldjüket elhagyók nincstelenségét kihasználó politikai manipuláció; „gyermekszemmel” az ügy etikai-szolidaritási vetületét is megvillantják a gyermekek közötti barátság és empátia képében.

A zeneileg és a mozgáskultúra vonatkozásaiban is tökéletes színpadi összhang az új világ építését jelentő szék-makettben éri el a csúcsát, s a manifesztumként elhangzó „Ideje van a változtatásnak!” felszólításban.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben