kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

József Attila-díjasunk

cim1219Bence Lajos költő, irodalomtörténész, publicista, lapunk munkatársa a nemzeti ünnep alkalmával Budapesten átvette a József Attila-díjat. A rangos díj Bence Lajos közel négy évtizedes munkásságának elismerése, s egyben a muravidéki magyar irodalom, az egyik legkisebb magyar közösség irodalmának elismerése is. A kitüntetettnek nem kis szerepe volt és van abban, hogy e kis közösség az egyetemes magyar irodalom térképén is felismerhetővé vált.

 

 

Rangos irodalmi díj a Muravidékre

A nemzeti ünnep alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 13-án átadta a 2019-es miniszteri művészeti díjakat a Pesti Vigadóban. Kiemelkedő irodalmi munkásságáért József Attila-díjat vett át Bence Lajos muravidéki költő, irodalomtörténész, a Népújság munkatársa.

Bence Lajos munkásságának bemutatása irodalomszervezői, a muravidéki magyar irodalomban meghatározó alkotói tevékenységére, valamint a fiatal, pályakezdő írók érdekében végzett oktatói-irányítói munkásságára tért ki, mellyel a kis muravidéki közösség irodalmát az egyetemes magyar irodalom térképén is felismerhetővé tette.

– Számomra rendkívül megtisztelő a József Attila-díj, hiszen közel négy évtizedes irodalmi tevékenységemnek az elismerését jelenti. Annak a tevékenységnek szól, melyet társaimmal, a muravidéki írókkal, a kiadókkal és a kultúra művelőivel együtt végzek a legkisebb Kárpát-medencei szórványban. S a sok-sok szervezői tevékenységnek, a Muravidéken a 60-as évektől zajló megannyi, gyakran idegölő, sok fáradozással és lemondással járó, máskor meg nagyon is felemelő – ilyen volt a díjkiosztás is – érzéssel megajándékozó eseménynek. Kásler Miklós miniszter megható felvezetőjét sem fogom soha elfeledni, melyben a díjazottak felelősségéről, a példamutatás fontosságáról beszélt, s arról is, hogy a nemzet kultúrájának az ápolásában továbbra is fontos szerep hárul mindannyiunkra. Számomra az is meglepetés volt, hogy a határon túli írótársaim közül is sokan vehették át a presztízst jelentő díjat, így a kárpátaljai Füzesi Magda, Finta Éva, akik már huzamosabb ideje az anyaországban tevékenykednek, vagy a kolozsvári Király Zoltán, aki helyben szolgálja az irodalmat. Jóleső érzés volt az is, hogy a gratulációk és kézszorítások mellé a szülőföldön maradás fontosságát is sokan fölemlegették, s hogy egy Budapesttől messzebb eső tájegységnek a lelki rezdüléseit rögzítem, megmaradási harcának „tudósítójaként” is fontos vállalás az enyém, s legyek nagyon büszke erre a díjra – nyilatkozta Bence Lajos a díj átvételekor.

A muravidéki közösség nevében a központi március 15-i rendezvényen Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő is gratulált Bence Lajosnak a díjhoz, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ pedig március 21-én, a költészet világnapján a könyvtárban szervezi meg a díjazott költő felköszöntését. 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben