kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Egy örökké „szikrázó szív” üzenetei

konyv janja13192Pénteken mutatták be a Lendvai Zsinagógában Magdič Janja Iskrenje srca (Szikrázó szív) című, 40 év termését tartalmazó verseskötetét. A kötet a szerző születésnapja és nyugdíjba vonulása alkalmával jelent meg.

Elsőként Halász Albert, a Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója üdvözölte a „madarak nászának”, azaz Szent Gergelynek a napján született, magát verseiben csak kultúrembernek nevező elsőkötetes szerzőt, a Kulturális Közalapítvány lendvai kirendeltségének vezetőjét. Kasaš Mihael lendvai alpolgármester pedig a községi vezetés nevében egy verssel is köszöntötte az alkotót.

konyv janja1319Magdič Janja versei között a természetszeretet és -féltés, a családi béke és egyetértés motívumai, valamint a családi élet fontosabb eseményei is helyet kapnak; a gyermekkori idilltől a családalapításig és a házastársi kapcsolatig, a gyermekek és unokák megszületéséig sok minden megfogalmazást nyer. Több versében a Mura folyó és a magányos vízimalmok – melyek már nem őrölnek búzát, mert a kenyeret is a boltban vesszük – fájdalma szólal meg.

Ezek a témák a bemutatón felhangzó versekben is előtérbe kerültek, melyeket Rebernik Žižek Mira, Pirc Katalinič Simona és Tibaut Andrej olvasott fel. A szerzővel Paušič Olga beszélgetett, kiemelve a megjelenéshez szükséges bátorságot, s azt, hogy a műveit nem az interneten teszi közzé, hanem vers formájában, könyvben. Paušič Olga ugyanakkor a közéleti és a társadalmi tematikát hiányolta a témaválasztásból, s az is feltűnt számára, hogy 21 szponzor segítette a könyv megjelenését – amiért Magdič Janja köszönetét fejezte ki, de különösebb kommentárt nem fűzött a könyvkiadás áldatlan állapotaihoz. A kötetet a Kulturális Közalapítvány lendvai kirendeltsége adta ki 300 példányban, a grafikai tervezés Orbán Péter munkája, a fotókat Sijarič Biserka készítette, illetve a szerző személyes archívumából valók.  

A kultúrműsorban Sobočan Andi cimbalmos, az Aeternum kvartett, valamint a szerzőnek a Prekmurje Lendava népi csoportban közreműködő társai léptek fel. A mindig optimista, mosolygós és „szikrázó szívű” Janja előtt, aki a dalmát dalokat is szívesen hallgatja, ezek melankóliájával tisztelgett az együttes.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben