kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Az arénába küldött emberpár

tragedia14192Vidnyánszky Attila rendezésében mutatta be a Nemzeti Színház Madách Imre halhatatlan, gyakran parázs vitákat is kiváltó művét, Az ember tragédiáját.

A darab az arénává átalakított színpadon játszódik, s nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a 90-es évektől világhódító útjára indított és azóta is töretlen pályájú posztmodern színházi műfajnak ez az egyik legteljesebb, vérbeli színházi teljesítménye. Mert milyen van még, kérdezhetné a színházba járó közönség? Én alapvetően a drámai, szöveges, mondhatnánk a színháztörténeti értelemben is elsődleges-ősi funkciót szoktam előnyben részesíteni, mely távol áll mindenféle közönségkiszolgáló-szórakoztató jellegtől. S ha mégsem azt kapom az előadástól, amit várok a csak „Istenkísértő nagy vállalkozás”-ként emlegetett mű színpadra állításától, akkor sem a rendezőt, hanem saját tudatlanságomat, ráhangolódási és olvasottsági hiányosságaimat szoktam hibáztatni.

tragedia14191Mert a 2000 utáni rendezésektől (főleg Alföldi és Vidnyánszky korábbi színre vitelétől) is mérföldek választják el a jelen előadást mind kelléktárban, mind színpadi megjelenítésben. A már említett színpad-aréna – a négy oldalra való nyitottsággal a közönség felé – a forgószínpadot pótolja, így a horizontálisan és vertikálisan is bemozduló színpad a színek váltakozását s közöttük a szünet nélküli színészcserét (ötször cserél gazdát a Lucifer-szerep) hivatott zökkenőmentessé tenni.

A szándékosan kaotikussá-önvisszhangzóvá váló szövegközlésből sok esetben csak a legtöbbet használt kéj, keserűség és bizalomhiány tűnik ki, s az első emberpárnak a történelem és a jövő víziójától való vergődése, az előrevetített sátáni úton sok kísértésnek való kitettsége kerül előtérbe, ahogy „arasznyi létük” értelmét próbálják beteljesíteni.

A sok dallammal és hangeffektussal kísérve a minimális hátterű, komor jelenetek között bőven akad kínálkozó alkalom, hogy a ma népszerű musical felé csússzon el a darab, ez azonban nem történik meg, a csak néhány ütemnyi, felismerhető slágerek közül csak a londoni jelenetben hangzik fel egy-egy Beatles- és Black Sabbath-sláger).

A kaposvári színésztanoda növendékeinek bevonásával a lendvai Pál Péter is fellépett a darabban, mi több, zongorán is közreműködött, improvizatív betétei végigkísérik a darabot. Kezdésnek ez nem kis dolog!
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben