kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Új mozgásformák, törekvések

ritmikus1419A mozgáskultúra színházi megjelenítése a baletthoz hasonlóan új utakat keres az óvodai és az iskolás kori ritmikus táncoktatásban – állapíthattuk meg a pénteki szemlén Lendván, amelyre 15 óvodás és iskolás csoport jelentkezett a radgonai, a muraszombati és a lendvai körzetből.

A táncos produkciók színvonala között nagy volt az ingadozás, volt, aki csak a „zenére való koordinált mozgást”, mások pedig egy-egy történetet meséltek el a színpadon: az első szerelemhez fűződő élményüket, más iskolai eseményt, az UFO-vendéggel való találkozást, akinek a szíve ezzel a barátság és a befogadás élményével bővült.

De ötletességében és színpadi átgondoltságában, nem utolsó sorban kivitelezésében is sikeres produkció volt az Amadeus című kisjelenet, amely Mozart életét, alkotói módszerét idézte meg (Lendvai Óvoda), s ennek csúcspontja a kottafejeknek a karmester pálcájára bemutatott mozgása volt. A lendvai általános iskolások csoportja (Lendvai KÁI, 3.a osztály) által előadott gyermekkori-iskolás szerelmi témában a „kiválasztódás” remekbe sikeredett alkotása született meg, amelyben a kiválasztott csalódottan jegyzi meg: mit tegyen az ember, ha a kínálat ellenére ő még mindig Hamupipőkére vár.   

A színház nagyszínpada és a látvány, a kísérőzene minősége mind-mind hozzásegített a betanított koreográfiák színvonalas kivitelezéséhez, a közvetítendő táncélményhez. A lendvai csoportok mellett a radgonaiak és a muraszombatiak is felkészített csoporttal jöttek, igaz, csak kevéssé sikerült a lendvaiak bravúrjának a megismétlése, de így is ízelítőt kaphattunk az intézményi tánc- és mozgáskultúra új módozatainak a meghonosításából.
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben