kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Vers nélkül „meggörbülne a világ gyémánttengelye”

kapca1519A kapcai József Attila Művelődési Egyesület vasárnap, a közelgő költészet napja – április 11. – alkalmából emlékezett az egyesület névadójára, József Attilára. A rendezvényt nívós kultúrműsor és koszorúzás kísérte.

Herženjak Mária egyesületi elnök a névadóról írt tömör, máig érvényes, sorsot és utóéletet összehasonlító Pilinszky-idézettel kezdte köszöntőjét: „Mikor meghalt, nem volt semmije, és ma költők tudják csak igazán, egész világ a birtoka.” József Attila szerint is a vers a legtöbb, amit egy költő adhat a világnak, mert nélküle „meggörbülne a világ gyémánttengelye”. A 20. századi költőóriás előtt dr. Hagymás István pszichiáter és író ünnepi szónokként tisztelgett, majd a műsorban a gyertyánosi óvodások, a kapcai szavalók, a helyi magyar népdalkör, Bači Jasna, Dancs Anna, Szőke Krisztina, Zágorec-Csuka Judit és Berkes József versmondók és a Muravidék Néptáncegyüttes idézték meg a nagy költő szellemét.

Hagymás István ez alkalomból korábbi, József Attila halálát és lehetséges utóéletét elemző, „A mitikus József Attila” című könyvéből a szertartásra vonatkozó írását olvasta fel, a „kozmikus törvénnyé válás” lehetőségeit is felvillantva, majd kifejtette, európai, sőt „világméretű természeti jelenséggé” válhatna a vasúthoz köthető „sorsszerűség és tolatási kényszer”… A József Attila megkoronázásáról szóló látomását pedig ezekkel a szavakkal zárta: „Aki hiszi, látja!”

A színvonalas műsort a föntiekkel összhangban a Muravidék Néptáncegyüttestől a Hetedik című versnek a táncprodukciója zárta a Sebő együttes versmegzenésítésére.

A műsor után a kultúrotthon falán elhelyezett József Attila-emléktábla hagyományos megkoszorúzása következett.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben