kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Nem volt könnyű a művek kiválasztása

petofi1519Április 3-án rendezték meg a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában a Petőfi Sándor Tanulmányi Verseny országos döntőjét, ahova 22 általános iskolás és 14 középiskolás került be.

A döntős tanulókat és tanáraikat a házigazdák nevében Tomšič Tibor igazgatóhelyettes köszöntötte, a versenyzőkhöz fordulva jelezve, hogy a család mint téma és az elolvasott művek olyan tapasztalatokhoz juttatják őket, amelyeket a jövőbben jól fel tudnak majd használni. Pisnjak Mária, az Oktatási Intézet magyar nyelvi szaktanácsosa elmondta, hogy „a családok sokfélék” témában igyekeztek olyan műveket válogatni olvasmányként, amik a kicsiknek és nagyoknak egyaránt megfelelnek – jelen esetben Molnár T. Eszter és Háy János egy-egy prózai művére esett a választás. Ez azonban sohasem egyszerű feladat, de a kicsik számára sikerült nagyon érdekes és humoros megközelítésű könyveket találni, míg a kicsit idősebbek a családcseréről, a szülő-gyerek-cseréről olvashattak. A középiskolás diákoknak viszont már igencsak nehéz megfelelő könyvet választani, hisz a magyar irodalomban nem igazán születnek olyan művek, melyek olvasmányosak is, de már nem gyerekes tartalommal rendelkeznek. De mégis sikerült egy olyan kortárs író, Háy János regényére bukkanni, akinek a műve igen magas helyet foglal el a ranglétrán. A Muravidéken már 2011-ben is járt, s idén az eredményhirdetésnél is találkozhatnak vele a versenyzők.

Soós Mihály, az MNMI igazgatója a társszervező intézet nevében szólt a versenyzőkhöz, kiemelve, hogy a család volt a témakör, melyet felkaroltunk, s ez nagyon fontos téma, mely a magyar társadalomban és politikában is fontos szereppel bír. – Remélem, nem ez a könyv volt az egyetlen, melyet elolvastatok, s bizonyos tapasztalatokat is levontatok a kötelező mű tartalmi vonatkozásaiból – mondta az igazgató, majd sikeres versengést és jó pontgyűjtést kívánt.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben